Радостин от Математическата спечели ИТ Оскар

  • от PlovdivTime
  • 09:00, 25.02.2021

Ученикът от пловдивската математическа гимназия Радостин Чолаков, който стана известен през тази и изминалата 2020-та година с проектите си AnyGoal, АзБуки.ML и множеството спечелени награди, стана носител на поредното престижно признание. Той е сред отличените в тазгодишното издание на Наградите на БАИТ, наричани още “Българските ИТ Оскари”.

За десета поредна година са връчени 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Пловдивският ученик взе статуетка в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com).

Ето какво каза Радо по време на тържествената церемония, която тази година се проведе в модерно високотехнологично студио:

Искам да изкажа изключителни благодарности на БАИТ за тази награда, която за мен е едно наистина важно признание. Пък и целта и идеята на азбуки мл като платформа за обработка на българския език в началото беше именно тази, да достигне и да се използва от компании, организации и ентусиасти и едно такова признание ми показва, че сигурно вървя в правилната посока. Искам да благодаря на родителите ми и близките, които винаги са ме подкрепяли и всички професори, преподаватели, софтуерни инженери и data science експерти, които по един или друг начин помагат за платформата.

И накрая да кажа, че от нас самите зависи какви технологии ще развием за езика си, за страната си и за останалия свят!

С тaзи своя инициатива БАИТ иска да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2020 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.