Радостин от Математическата в Пловдив - лауреат на националната олимпиада по ИТ

  • от PlovdivTime
  • 08:33, 30.06.2020

Радостин Чолаков — момчето, станало известно с проектите и наградите си в ИТ сферата — постигна нов успех на националната олимпиада по ИТ. Той участвал в престижното състезание с представяне на мобилното приложение AnyGoal, което хората могат да използват за лесна организация на времето си и справяне с различни, предварително зададени цели. Тъй като проектът е вече на професионално ниво и е с голяма сложност, осмокласникът от МГ “Акад. Кирил Попов” участвал в по-трудната състезателна група (9–12 клас), въпреки възрастта си. Само половината оценка обаче се определяла от проекта, а останалата половина — от труден тест с 60 задачи за 60 минути и това било предизвикателството за Ради. Ето какво написа той в Инстаграм:

“Реших наистина да си пробвам силите, като се явя просто с всички знания, дошли от опита „през годините” и това, разбира се, ме притесняваше. Обаче…”

…обаче в крайна сметка, става част от клуба на лауреатите в състезанието с оценка Отличен 6.00 и достойно представя своята гимназия на национално ниво.

Това изобщо не е единственото забележително постижение на Радостин. Той започва да се изявява още като малък по математически състезания, през 2018 печели награди от гиганта Google, носител е и на наградата “Отличниците на България”, побеждавал е в международни конкурси по програмиране — и то срещу професионалисти в сферата, и е създател на още няколко успешни софтуерни продуктa.

Ради е родом от родопското селце Барутин, но доказва, че с упоритост всичко е постижимо, без значение от мащаба. За него никога не е твърде рано да покори дадена своя мечта, а всяко негово начинане носи нови признания за таланта му, дори на международната ИТ сцена.