Проф.Цоков: Ще се опитаме да компенсираме 13-те млн., които Пловдив изгуби за две училища

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 17.11.2023

„Ще се опитаме да компенсираме тези 13 млн. лева, които Пловдив не успя да спечели за изграждането на две училищни сгради. Едва ли ще успеем, защото и Европейската комисия е уведомена за решението на Община Пловдив, но ще проведем преговори”, това заяви просветният министър проф. Галин Цоков, който е на посещение в Пловдив, пише TrafficNews.

Той обясни, че другите три големи града - София, Варна и Бургас са спечелили финансирането  и вече дори строят нови училища. Припомняме, че Общинският съвет в Пловдив отхвърли предложението да се спечели финансиране за 13 млн. лева през Плана за възстановяване за изграждане нова сграда на ОУ „Драган Манчов”, както и допълнителна база за Математическата гимназия.

Проф. Галин Цоков е в Пловдив на конференция, свързана с европейските програми, както и да отчете резултатите от предходния програмен период през ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

„Сумите, които  са усвоени през последните  няколко години са  над 250 млн. лева по различните проекти, основният акцент. Темата на днешната конференция е равен достъп до образование, по която реализирахме редица проекти”, каза министърът.  Той допълни, че новият програмен период е изключително важен, като от януари вече може да се кандидатства по различни проекти, като акцент ще е професионалното образование и дигитализацията.

Министърът сравни българското образование като ножица, която все повече се разтваря благодарение на постиженията на българските ученици. Според него програмата дава възможност за развитие на образователната система по отношение осигуряване на равен достъп.

Проф. Цоков допълни, че трябва да има приемственост между отделните структури в МОН и благодари на предните екипи на министрите Вълчев, Денков и Пенов за постигнатите успехи в образователнаната система.