Президентът пристигна в Пловдив, ученици му показват как се взимат проби от храни

  • от Соня Желязкова
  • 10:33, 07.06.2021

Президентът Румен Радев пристигна в Пловдив. Държавният глава е гост на учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, които му демонстрират как се правят проби на храни, предаде репортер на TrafficNews.

Президентът е впечатлен от уменията на гимназистите. „Радостен съм, че сте толкова способни”, сподели им той. И им пожела успех на изпита.

„Вашето училище е изключително важно. За да имаме бъдеще като нация, качеството и безопасността на храните са важни. Именно от училище като вашето зависи и бъдещето на планетата”, каза държавният глава.

И посочи, че не е важно само храната да е вкусна, а и да е гарантирано качеството.

„Виждате колко е трудно индустрията се бори да промени стандарта, така че да има по-голяма печалба. Но това рефлектира върху хората. Разчитаме на вас, защото от вас зависи здравето на хората и функционалната дееспособност на хората”, допълни Радев.

Гимназията бе ремонтирана наскоро. Обновени и оборудвани бяха 2 лаборатории, 2 специализирани кабинета по контрол на качеството и безопасност на храните и работилница. Общата стойност на ремонтните дейности бе 1,4 млн. лева, отпуснати по ОП „Региони в растеж“.

С модерната техника учениците могат да измерват масленост, съдържание на вода и протеини в млякото, енергийна стойност на въглища, радиация във въздуха.