Пловдивското училище “Черноризец Храбър“ намери своя талант в музиката

  • от Наталия Грозева
  • 19:05, 28.01.2024

Пловдивското СУ "Черноризец Храбър" в район "Тракия" намери своя талант в музиката. След бурни аплодисменти и много конфети стана ясно, че седмокласничката Иванина Колева е победителят в "ЧХ търси талант". Талантливата ученичка смая запълнената от зрители ученическа зала със страхотното изпълнение на хита на Селин Дион „I surrender“. 

Събитието се проведе на 25 януари, а атмосферата в залата далеч не отстъпваше на тази от реален телевизионен формат. Ученици от различни класове смаяха публиката с изпълнения от различни музикални жанрове, състезавайки се в две категории – за професионални и за любители. Началната учителка Милена Великова и колегата ѝ Борислав Герговски влязоха в ролята на водещи през звездната вечер. Зрител на големите таланти на СУ "Черноризец Храбър" беше и кметът на Тракия Георги Гатев.

Голямата победителка в категорията за профисионалисти Иванина Колева е започнала да развива кариерата си в музиката  при вокалния педагог Румяна Иванова в „Арт войс център“. През август миналата година 13-годишното момиче печели „Гласът на Европа“ и стипендия на ISCART – Международната академия за култура и изкуство със седалище в Лугано (Швейцария). Тя мечтае да се развива в с музиката, а планът ѝ е да държи приемни изпити в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, където иска да учи поп и джаз пеене.

Талантливи гласове бяха чути и в категория "любители".  Седмокласничките Анастасия Шикова и Пламена Гатешка, които пеят в училищната вокална група „Музикално вълшебство“, спечелиха публиката в дует и изпълниха парчето “Hit the road Jack“ на Рей Чарлс. 

Общо 50 ученици са имали желание да вземат участие в събитието и са изпратили свои записи за предварителния кастинг. След това най-добрите са попаднали в обор "любители" и "професионалисти", а 22 момичета и момчета бяха допуснати до финала. Публиката имаше възможността да вземе решение кой да заеме призовите места, а  жури от преподаватели определи по трима финалисти в категории, които представиха "любителите".

На сцената прозвучаха бийтбокс на „Петър плет плете“, песента за Райна Попгеоргиева, популярни български  хитове и три пиеси за пиано. 

Директорът на  СУ "Черноризец Храбър" Елена Кисьова връчи на големите победители награда - ваучер на стойност 300 лв. За тези, които завоюваха второ и трето място, също ще има парична награда. 

 

Снимка: Станимира Димитриева