Пловдивските зрелостници на 3. място по успех на матурата по БЕЛ, средната оценка - четворка

  • от Соня Желязкова
  • 17:43, 07.06.2022

Зрелостниците от Пловдив за едни от първенците в България, изкарали най-висок брой точки на матурата по БЕЛ. Абитуриентите на училищата под тепетата са се наредили на трето място, предхождани от София и Смолян. 

Пловдивчани са изкарали по-висок резултат на втората матура, която са положили по предмет по желание. Там усреднения им брой е 63,22т. на фона на 55,44т., постигнати на изпита по български и литература.

Оказва се обаче, че на фона на националния резултат по втора матура пловдивските зрелостници не са заслужили трета позиция. В тази статистика сме водени от Варна, София, Стара Загора, Сливен, Перник, Смолян, Русе и Бургас.

Сумарно за всички градове в страната средната оценка от изпита по български език и литература е Добър 4,05. Зрелостниците са постигнали средно 52,77 точки от общо 100. Тези резултати публикува МОН, касаещи майската сесия. 

Прави впечатление, че резултатът, който зрелостниците са изкарали по български език, е нисък. От графиката на резултатите е видно, че почти всички области в страната или са се доближили до средния брой точки, или едва са го прескочили. 

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка Добър 4,48

Най-често изкарваните оценки и при двете матури са Много добър 5 и Добър 4.

От МОН правят важно уточнение. Тази година скалата за превръщането на точките в оценки е различна от прилаганата в периода 2008-2021 г. За да получат среден 3,00, зрелостниците трябва да имат поне 30 точки вместо досегашните 23. Отличен 6,00 получават всички с 95 и повече точки, както и досега.

Преобладаващата част от зрелостниците имат оценки добър и много добър. Не може да се прави сравнение с представянето на миналогодишния випуск, защото от 2022 г. учебните програми и форматът на изпитите са различни. Това важи особено за втората задължителна матура, която за пръв път е по профилиращ предмет и материалът в нея е на по-високо равнище.

С най-висок среден брой точки са чуждите езици. Сред високите е и средният резултат на втората задължителна матура по математика - 69.19 точки. В другия край се нареждат природните науки, информационни технологии, география и икономика, предприемачество. Сравнително слаб е и средният резултат по изобразително изкуство, което се дължи по-скоро на нисък брой точки на затворените отговори, отколкото на практическата задача.

Няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двата изпита. Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници. С две пълни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

Малко повече за грамотността на Випуск 2022 и затрудненията, които са изпитали младежите:

На изпита по БЕЛ зрелостниците са се справили с откриването на  пунктуационни грешки в просто изречение, но са се затруднили при пунктуацията на сложно изречение,  при членуване на приложението на подлога, при употребата на възвратно притежателно местоимение. При литературните задачи най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два откъса от изучени творби, както и свързването на изучени творби с имената на техните автори. Трудности има при откриването на внушение, създавано от комуникативната позиция на говорителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.                                                             

При задачите за четене с разбиране зрелостниците успешно свързват информация от два източника, но се затрудняват да аргументират дадено твърдение със свои думи. Над 50% от зрелостниците са получили над средния брой точки при разчитането на данни от диаграма. Тази година за пръв път задачата за създаване на текст даде избор между две теми в два жанра. 89% от зрелостниците са работили по нея – с 10 процентни пункта повече от миналата година. Есе са писали 28 421 зрелостници (66%), а интерпретативно съчинение -  9922 (23%).

 

Снимка: Илюстративна