Пловдивските „Бамбини“ се завърнаха с най-голямата награда от фестивал в Чикаго

  • от PlovdivTime
  • 18:50, 12.04.2024

Вокална група „Бамбини“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив се завърна с най -голямата награда от  II- рия Международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“, който се проведе в дните 30–31 март в център „Малката България“ в Чикаго.

Пловдивските млади таланти взеха наградата за цялостно представяне в категория „Музика“, което включва изпълнение, текст, музика и аранжимент. В своето представяне „Бамбини“ впечатлиха с избора на авторски песни, атрактивно многогласно изпълнение и оригинална сценична визия.   

Фестивалът бе официално открит от Генералния консул на Р България в Чикаго - Светослав  Станков, а в специална видеовръзка, обръщение към участниците направи  актьорът Димитър Маринов  - първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите. Участниците бяха приветствани  и от Бойко Антонов – създател на фестивала, и Живка Бубалова –Директор на „Малко българско училище“, Чикаго.

В съпътстващата програма ръководителите на формацията Снежана и Димитър Доневи проведоха майсторски клас с децата на „Малко българско училище“, а участниците във фестивала осъществиха  среща с продуцента на филма „Петя на моята Петя“ – Ники Урумов.  

След успешното си представяне, вокалната формация получи официална покана да открие джаз концерта на младите таланти на ZHIVKO ZHEKOV QUARTET. Концертът бе значимо музикално събитие, а изпълненията на „Бамбини“ силно аплодирани и извикани на бис. Вокалната формация представи свои авторски разработки, а за финал предложи на публиката нов многогласен прочит на популярната песен „Една българска роза“.

В края  на своето турне  в Америка „Бамбини“ посетиха Посолството на България във Вашингтон, където бяха лично посрещнати и приветствани  от Н.Пр. г-н Георги Панайотов.  Там, заедно с децата от детска театрална школа в Кипър „Храмът на Мелпомена“, представиха свои изпълнения, част от които включени и в конкурсната програма на фестивала.

След концертните изяви изпълнителите се отдадоха на разходка из многобройните забележителности на Чикаго.   

„Бамбини“ се завърнаха в страната ни изключително удовлетворени от представянето си, от добрата организация и топлото посрещане в Чикаго. Те са убедени, че новите запознанства и връзки ще отворят нови хоризонти за бъдеща реализация на формацията.

Пътуването на ВГ „Бамбини“ за участие в II Международен фестивал за детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“ в Чикаго е подкрепено от Община Пловдив по програма „Мобилност“ и е част от Културния календар на града.