Пловдивският университет празнува 60-годишнина с изложбата „Свят от йероглифи”

  • от PlovdivTime
  • 11:08, 29.10.2021

Интересна изложба “Свят от йероглифи”, ще бъде открита на 29 октомври от 17 ч. в археологическата зала в Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, която се намира под сградата на магазин H&M на Главната. Тя е по повод 60-годишнината от основаването на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Организатори на експозицията са Филологическият факултет, Класна стая „Конфуций” към висшето училище и Общински институт „Старинен Пловдив”.

Изложбата представя 40 творби на 40 автори – 20 рисунки и 20 фотографии, от националния конкурс със същото име – „Свят от йероглифи”. Най-младият участник е на 7 години, уточняват организаторите.

Тази изложба Филологическият факултет посвещава на 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”. Откриването на изложбата ще бъде предхождано от среща-разговор с преводача на книгата „Трите тела” на Лиу Цъсин Стефан Русинов, която е насрочена за 16 ч. 

Сред поканените официални гости за премиерата на превода и за откриването на изложбата са директорите на Институт „Конфуций” в София – Аксиния Колева, от българска страна, и проф. Лиу Сиумин, от китайска страна. И двете събития ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

"Изложбата е първото подобно събитие, което се организира в новооткритата археологическа зала, и този факт е знаков за авторитета на ПУ „Паисий Хилендарски” сред културната общественост на града", смята зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева.

Тя сподели амбицията на университета изложбата да стане традиционна за културния календар на града с възможност за превръщането ѝ в пътуваща експозиция, която да представя най-добрите творби от конкурса и в българските културни институти в Европа.

Експозицията „Свят от йероглифи” ще бъде достъпна за посетители и в следващите 2 седмици.