Пловдивският цигулар Виктор Василев свири в Музикална академия “Сибелиус“ в Хелзинки

  • от PlovdivTime
  • 14:39, 22.11.2022

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев взе участие в лекция концерт на тема „Скритият метод на Паганини“, представена от проф. Марио Хосен във великолепната концертна зала на Музикална академия „Сибелиус“ в Хелзинки на 17. ноември.

Пред академичната публика на престижната европейска музикална институция, младият курсист от Нов Български Университет изпълни великолепно три стилово издържани капричии на Паганини и „Валс-Скерцо“ от Чайковски, в акомпанимент на д-р Нона Кринчева, щатен преподавател в НБУ.

Пътуването на Виктор бе осъществено с подкрепата на Община Пловдив по Програма „Мобилност“.

Виктор е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив. Започва да свири на цигулка на 4- годишна възраст и негов преподавател и до днес е г-жа Дарина Данкова. Заедно с това, вече шеста поредна година, Виктор е извънреден младши студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов Български Университет – София. Носител е на множество първи международни награди от конкурсите „Артур Грумио“, „Андреа Постакини“, „Коциян“, „Богдан Вархал“ и други, част от които осъществени също с подкрепата на Община Пловдив.