Пловдивският плувец Йосиф Миладинов остана осми във финала на 100 м. бътерфлай в Токио

  • от Валентин Видолов
  • 10:44, 31.07.2021

Най-добрият български плувец Йосиф Миладинов завърши на осмото място във финала 100 м. бътерфлай на Олимпийските игри в Токио. Пловдивчанинът постигна рекордно за България класиране, ставайки първият българин, който успя да се класира на финал в плуването от Олимпиадата в Сеул през 1988г. и първият в мъжкото ни плуване, който успява да стигне до финал на Олимпийски игри.

Битката за първото място беше жестоко оспорвана между фаворитите американеца Каелъб Дресел и унгареца Крищоф Милак. 

Дресел успя да завърши с 49.45 сек. и счупи световния рекорд в дисциплината, а Милак завърши с 49.68 сек., което е нов европейски рекорд. С бронза се окичи Ное Понти от Швейцария с 50.74 сек. 

Миладинов завърши на осмото място с 51.49 сек. в един от най-силните финали въобще на игрите. 

Така за съжаление европейският вицешампион от Будапеща през тази година, не успя да прибави и медал от Олимпиада, но Миладинов е едва на 18 години и бъдещето е пред него. През 2021г. пловдивчанинът успя да спечели и две европейски титли за юноши в Рим на 50 м. и 100 м. бътерфлай и направи историческо плуване в дебюта си на Олимпийски игри, достигайки финал.  

За последно България е печелила медал от Олимпийски игри в плуването през 1988г. Това са и единствените отличия на страната ни в плуването на Олимпиада. Тогава на 100 м. бруст Таня Богомилова печели олимпийската титла, а среброто отива при Антоанета Френкева. Френкева печели и бронз на 200 м. бруст. До момента обаче в мъжкото ни плуване нямаше финал на Олимпийски игри и Миладинов прекъсна тази тенденция.

Участието на българските плувци в Токио приключи с полуфинал на Любомир Епитропов на 200 м. бруст и историческия финал и осмо място на Йосиф Миладинов на 100 м. бътерфлай.