Пловдивски журналисти с инициативи за дигитално обучение сред децата

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 16.02.2023

Журналисти от пловдивските дружества на СБЖ стартират инициативи, свързани с дигиталното обучение на подрастващите. Подготвени са тематични видеоматериали, които разказват за изявени личности от историческото ни минало, както и за популярни културни дейци и общественици.

За първи път ученици от ОУ „Драган Манчов“ ще имат възможността да се докоснат до дигиталния образ на Апостола Васил Левски, който ще разкаже за своя живот и идеали.

Инициативата за урока по дигитално изкуство е на журналиста Наско Начев и на дигиталния художник Георги Андреев.

„Идеята е да презентираме пред подрастващите модулна дигитална платформа за визуализация на добавена реалност като холограма, хардуерно и софтуерно обезпечена на базата на изкуствения интелект“, каза изобретателят Георги Андреев. Той посочи, че младите хора са изключително креативни и лесно могат да бъдат подготвени, за да създават визуализации по свой избор.

„Щастливи сме, че за първи път ученици от ОУ „Драган Манчов“ ще могат да видят как се създава дигитален образ на известна личност и да научат детайли за процеса от самия творец на Digital Art. За нас е изключителна чест образът на Васил Левски да оживее пред учениците и сме благодарни на директора Десислава Стаменова, която отваря врати за иновативни идеи“, коментира от своя страна Наско Начев.

За първи път дигитални образи на народни будители бяха представени на LED екран пред Община Пловдив по време на шествието на Деня на народните будители.