Пловдивски ученик успя да създаде сам изкуствен интелект

  • от PlovdivTime
  • 19:23, 01.02.2021

14-годишен ученик в Пловдив успя съвсем сам да създаде изкуствен интелект. Радостин Чолаков  е родом от родопското село Барутин, където учи до 8-ми клас. Младежът от малък има интерес към програмирането и е напълно самоук. Успява да създаде приложението си, въпреки липсата на техника. Радо е печелил и редица награди, като още на 12-годишни е отличен от Google. Инвестира печалбата си в техника.

"У нас нямахме компютри или от тези сензори телефони, когато моите връстници дори имаха достъп до Facebook, аз тепърва тогава получих телефон и ми беше много интересно просто да разглеждам приложенията в него, програмите в него. Много пъти съм влизал просто в настройките, вместо да играя някакви игри, влизам в настройките, правя някакви неща за да видя какво ще се случи - няколко пъти съм развалял телефони от това любопитство", споделя Радостин в ефира на Нова телевизия.

Изкуственият интелект, който нарича на първите букви от кирилицата - Аз Буки създава напълно сам. Учи го да оценява чувствата в речта - дали е омразна, добронамерена. Системата от сложни кодове може в реално време да намери правописните, пунктуационните грешки, но не само… 

Грамотността на приложението, Радо консултирал с учените от Българската академия на науките. Технологията уточнява с колеги от целия свят. За бизнес срещите пътува с помощта на двата си лаптопа. Сам събира средства за повечето си проекти. Това е целият му живот. Родителите му са до него. Когато е 8-ми клас, става лауреат на олимпиада по информатика при 12-то класниците.