Пловдивски ученик спечели най-престижната награда от лагера на НАСА в Турция

  • от Добринка Димова
  • 12:03, 26.07.2019

Пловдивски ученик спечели най-престижната награда от лагера на НАСА в Турция. Осмокласникът от Езикова гимназия „Иван Вазов” Георги Илиев бе част от втората група от 38 българчета, които се завърнаха от Измир преди броени дни. Там учениците усвояваха не само знания за работата на астронавтите, но и екипна работа в международна среща с най-новите технологии. Десет от децата бяха наградени, като Георги получи медал за "Най-високи отличия за занания и умения в космонавтиката и наличие на всички качества на бъдещия космонавт". Тази награда не е била печелена от български представител от 7 години.

Българският отбор беше като едно цяло и вдигна Георги на ръце пред пълната зала на Space Camp Turkey. „Беше невероятно, трудно ми е да го опиша. Когато ми връчиха медала, за момент почувствах, че съм наистина в космоса”, сподели пловдивчанинът.

Space Camp e учебно-тренировъчен лагер, който се намира в град Измир. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. 

Kоментари

коментар
Пловдив
15:49, 16.08.2019
Отговор

Браво Георги!!