Пловдивската „Жарава” с четири песни в Топ 40 на World Music Charts-Balkan

  • от Мария Луцова
  • 13:57, 05.03.2020

 Цели четири песни в Топ 40 „World Music Charts-Balkan” на музикалната платформа ethnocloud.com има пловдивската формация „Жарава”. Няма друг музикален състав, който да се е задържал толкова дълго – цели две години, неизменно сред най-добрите.

Този път и в Топ 3 е пиесата „Заедно” на ръководителя на състава Владимир Величков. Композицията е посветена на Европейска столица на културата-Пловдив 2019.  Нейната премиера бе през миналата година по време на гала вечерта за двубоя на Тервел Пулев в зала „Колодрума”. Тя бе изпълнена от музикантите пред обща зрителска аудитория по цял свят от 13 милиона човека. 

Само след дни – на 8 март от 17 часа, пловдивските артисти ще участват в благотворителен спектакъл в зала „Арена” в Русе. По традиция те носят радост и на пловдивската публика с изпълненията си по време на празнични събития под тепетата. 

„Жарава” е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков, преподавател в катедра „Музика” на Педагогическия факултет на Пловдивския университет. Въпреки кратката си биография, формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ, и като представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика, формацията няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара на групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава” има във визитката си многобройни концерти и участия във форуми, включително церемонията по откриването на световното първенство по борба.

Музиката си младите артисти изпълняват с дълбок поклон към българския фолклор и корени, а завидният им импровизаторски дух в интерпретациите носи енергия и оптимизъм за бъдещето на съвременната музика.