Пловдивската вокална група „Бамбини“ заминава на конкурс в САЩ

  • от PlovdivTime
  • 12:28, 25.03.2024

Вокална група „Бамбини“ при Общинския детски комплекс в Пловдив са номинирани за участие във финалната част на Международен фестивал за авторски, детски и юношески пиеси и песни „Децата на България“ в САЩ. До номинацията се стигна след успешното преминаване в Първи кръг на фестивала, в който ВГ „Бамбини“ участват с две авторски песни по музика на  Снежана Донева. Тази година фестивалът ще се проведе в дните 30, 31 март  на сцената на „Малко българско училище“ в Чикаго, Илинойс. Фестивалът ще бъде открит от Бойко Антонов – организатор; Живка Петрова – директор на „Малко българско училище“ - Чикаго и Светослав Станков - Генерален консул на Република България в Чикаго.

В рамките на конкурса са предвидени майсторски класове, като в раздел „Музика/пеене“, майсторският клас ще се води от ръководителите на ВГ „Бамбини“ – Снежана и Димитър Доневи.   

В извън конкурсната програма ВГ „Бамбини“ подготвя специален репертоар, който ще представи  пред публиката в Чикаго. За първи път ще се изпълни изцяло нова разработка на емблематичната песен  „Една българска роза“. Ще прозвучат и песни от авторския репертоар на формацията.

Това не е първото пътуване на ВГ „Бамбини“ зад океана. През 2022 година изпълнителите се завърнаха от Първото издание на Фестивала, който се проведе във Вашингтон, САЩ  с общо три награди: Грамота и статуетка за авторска музика за Снежана Донева – ръководител на ВГ „Бамбини“; Грамота и статуетка за най–добър аранжимент за Димитър Донев – корепетитор и аранжор на вокалната формация; Грамота и статуетка за Зоя Павкова – за най–добро вокално изпълнение.

Силно развълнувани, участниците от вокалната група са щастливи, че ще имат възможност да представят града ни и да занесат частица от България чрез присъствието и изпълненията си. Пътуването на ВГ „Бамбини“ в САЩ се финансира и с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 2 „Мобилност“.

В края на 2023 г. формацията  реализира  първия си  авторски музикален албум „Слънце над България“, който включва предимно авторски песни и аранжименти. Появата на музикалния диск предизвика засилен интерес и песните на „Бамбини“ вече се пеят от децата в различни училища, детски градини и музикални школи в страната и чужбина.

Изпълнителите на вокалната школа са многократно награждавани - носители са на престижната „Награда Пловдив“, на GRAND PRIX от Национален конкурс „Път към славата“ – София, GRAND PRIX от участието в Международен фестивал на изкуствата „ Magia Italiana”, Римини  и мн. други. Талантливите изпълнители успешно се представиха и в телевизионния риалити формат „България търси талант“, където достигнаха до полуфинала на изданието.