Пловдивска област на границата да падне в червената зона, 8 паралелки се върнаха в клас

  • от PlovdivTime
  • 19:41, 15.11.2021

Пловдивска област е на път да поеме крачка назад от критичната граница на заболеваемост. По последни данни новозаразените на 14-дневна база са 751 на 100 000 души. Това показва лека тенденция за спад на заболеваемостта в града и областта, което скоро може да ни прекара под прага на тъмночервената зона.   

В подобна ситуация обаче не се очакват промените в сега наложните COVID мерки да бъдат драстични.

Съгласно новата заповед на министъра на образованието акад. Николай Денков, издадена преди 10 дни, към ротационен принцип вече се преминава, когато заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000. Дотогава запазваме сегашния режим на обучение – ученици от I до IV клас да бъдат тествани на всеки 2 дни, а по-големите се учат онлайн.  

Пловдив все още е далеч от присъстване обучение. Имаме само две общини, които са под 500 и са на ротация – това са Лъки и Перущица, като разбира се децата не се тестват“, заяви пред TrafficNews директорът на РУО Антоанета Кръстанова.

Напомняме, че днес няколко училища започнаха обучението и с помощта на родителите те са били тествани. Това са 8 паралелки от града и областта. Денят е минал безпроблемно и не е бил регистриран нито един случай на дете с COVID-19.

Тя заяви, че все още няма предоставени тестове за по-големите ученици. Липсва и конкретна информация кога може да се бъдат доставени и каква ще бъда организацията при тестването.

Данни за заболеваемостта към 15.11.21 година