Пловдивчанка спечели приза „Студент на годината“ в категория „Студент доброволец“

  • от PlovdivTime
  • 22:07, 04.03.2024

Пловдивчанка стана „Студент на годината“ в категория „Студент доброволец“. Ирина Чавушян следва в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Тя иска да се занимава с изкуство и една от главните нейни цели е да развива арменските култура и изкуство както в България, така и по света.

За TrafficNews тя разказа, че от доста години се занимава с доброволческа дейност към AGBU – Пловдив. През октомври 2023 г. тя заминава за Армения заедно със свои двама приятели. Там тя прекарва една седмица за подготвяне на хуманитарна помощ за хората, принудително изселени от Арцах и приютени в Армения.

След завръщането си в България се вдъхновила и подкрепила инициатива към лагер „Найри“, който се занимава с деца, останали без родители по време на войната. Тогава тя решила да създаде „Кутия с мисия“ отново към Общоарменския благотворителен съюз.

„Това е една абонаментна кутия, пълна с артикули, лично рисувани от мен. Има различни предмети с характерни символи, свързани с Армения. В бъдещите издания се включват и мои приятели също.“, споделя тя.  

Към момента кутията е имала само едно издание, „Коледно“, което е успяло да събере около 1000 лв. Сега тече кампания за Великденска кутия, като събраните средства ще бъдат дарени отново за децата, останали без родители. „Кутията ще бъде целогодишна“, заяви тя.

Наградата за благотворителната й дейност, разбира се, не закъсняла. На 1 март по време на церемония в София тя е удостоена с приза „Студент на годината“ в категория „Студент-доброволец“. Организаторите на самото събитие са Националното представителство на студентските съвети в България. На него е присъствал и премиерът Николай Денков.

„Наградата ми я връчиха Ангел Стойков, председател на НПСС, и Даниел Йорданов, основател на конкурса.“, каза Ирина.

Големият си успех тя дължи както на своите умения, така и на семейството си. Нейният чичо, Рупен Чавушян е бил председател на Общоарменския благотворителен съюз: Той беше човекът, който ми показа моите арменски корени и ме накара да заобичам тази страна и да искам да работя в името на хората.

Майка й също има заслуга в успехите. Тя е тази, която я е научила, че е по-хубаво да даваш, отколкото да получаваш.

Ирина бе категорична, че няма да спре да поддържа своята кауза за бедстващите хора и да популяризира Армения.