Пловдивчаните от „Жарава“ станаха любимци на публиката на „Petrojazz 2020“

  • от PlovdivTime
  • 16:45, 13.07.2020

Близо 7 милиона почитатели на джаз музиката аплодираха пловдивската музикална формация "Жарава" по време на участието им на престижния руски фестивал "Петро Джаз" в Санкт Петербург. Огромната аудитория е била от зрители пред тв екрана, както и различни сайтове, сред които и този на Министерството на културата на Русия. Така музикалният форум "Petrojazz 2020“ постави абсолютен рекорд по посещаемост и онлайн-зрители. 

Висока оценка на прекрасните ни музиканти даде един от най-авторитетните джазмени в Русия Владимир Фаертаг: "С огромно удоволствие се запознах с изкуството на българската етно музика в изпълнение на българската формация „Жарава”. Ръководителят й Владимир Величков е забележителен композитор. Музиката, която изпълняват е изключително сложна, защото се сменя размерът.  Четирите вокалистки са прекрасни. Изключително изравнен състав”.

Музикантите от „Жарава“ участваха във фестивала в старата руска столица, след като бяха селектирани от специално жури. За участието си пловдивчани получиха диплома.

По време на фестивала кметът Здравко Димитров отправи онлайн поздрав към губернатора на побратимения на Пловдив Санкт Петербург - Александър Беглов, и към всички участници и зрители.