Пловдив учи в облак: Сертифицираха двама нови трейнъри и 64 учители

  • от PlovdivTime
  • 12:19, 13.02.2020

64 учители от 22 пловдивски училища получиха своите лични Google сертификати за ползване на облачни технологии в училище. Двама от учителите придобиха и най-високото ниво сертификат на Гугъл за обучители. Така те ще могат да обучават всички свои колеги в облачни технологии, като в България общият им брой е едва девет. До края на 2019 година са активирани облачни услуги във всички 52 общински училища,а близо 800 учители са преминали обучение, сред които 187 по програмите Google Certified Educator Level 1 and 2. Подготвени са и 104 администратори.

На награждаването бяха поканени директори на училища, които са внедрили в някои папалелки обучение 1:1 – единствено с Chromebook. Самите те раздадоха сертификатите на останалите им колеги. Седем са училищата, където има класна стая само с Chromebook, това са: ЕГ "Иван Вазов", Професионална гимназия по хранителни технологии и техники, ОУ "Екзарх Антим I“, ОУ "Яне Сандански", СУ "Черноризец Храбър", СУ "Димитър Талев".

От 2016 година Община Пловдив чрез програмите за „Дигитализация на учебния процес“ и „Модернизация на учебния процес“ подпомага внедряването на облачните технологии в общинските училища като съдейства за въвеждане на облачните услуги и финансира обучението на представители на училищата по програмите „Училище в облака“

"Благодаря, че дадохте възможност наПрофесионална гимназия по хранителни технологии и техники да дава професионално образование в областта на технологиите за храни и напитки със скоростта на светлината” каза инж. Людмила Ганчева, която е директор на школото.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов също изрази своето задоволство.

„Няма никакво съмнение, че технологиите ще продължат с още по-бързи темпове да навлизат в икономиката и социалната среда. Дигиталните умения сигурно ще са едно от най-важните умения, които децата ни ще използват ежедневно в живота си. В 21 век, начинът на преподаване от 80-те е смъртоносно скучен. Децата са различни. Ако продължим да им преподаваме по същия начин, ги губим. Нашата мисия е да помогнем на всички да внедрят разумното използване на технологиите в класните стаи”, каза Стоянов.

По последни данни България е с най-голям брой сертифицирани учители по програмите Google Certified Educator в Европа и оглавява челната позицията в региона EMEA, включващ Европа, Близкия Изток и Африка. След България се нареждат Испания, Великобритания, Швеция и Република Южна Африка, всички с многократно по-голям брой учители. За този факт от изключителна важност са и усилията на Община Пловдив в тази посока.

Припомняме, че през 2019 езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив става първото референтно училище на Google за България и целия регион. Платформата на Google G-Suite дава възможност за пренос на учебния процес изцяло върху дигитални устройства, като информацията се съхранява в облачно пространство. 

От пет години езиковата гимназия внедрява дигитализация на учебния процес чрез продуктите на Google и това стои в основата на избора им за референтно училище. В световен мащаб Google има около 400 референтни училища. Няма строги изисквания, на които трябва да отговаря едно школо, за да бъде включено в мрежата от училища на Google, по-скоро се разглежда личната история и влиянието на технологиите върху образователния процес.