Пловдив става „СтоЛица на песента“ за три дни

  • от PlovdivTime
  • 15:58, 16.06.2021

Третото издание на един от  младежкия музикален фестивал „Пловдив - СтоЛица на песента“ , организиран от музикалната школа Арт Войс Център, започва утре на Римския стадион. Концертите са три дни - на 17, 18 и 19 юни, с начален час 19 ч. Идеята на фестивала е да гостуват най-успешните вокални школи от България и Пловдив. Да им бъде предоставена професионална сцена, на която всяка школа да представи своя музикално- сценична програма, заедно с Фестивален оркестър.

Първото издание на фестивала през юни 2019-а и второто през септември 2020-а, преминаха с голям успех, събраха многобройна публика, както на сутрешните концерти проведени в различни райони на  града, така и на вечерните концерти които се проведоха на сцена Ядрото в Капана и на Римския стадион. По време на Фестивала в Пловдив пристигнаха и участваха над 100 деца, които превърнаха града в Столица на детската песен и приятелство. Това е и главната цел на проекта! 

Тази година гости на Фестивала са HighLight Singing Academy от София с главен вокален педагог Искра Милкова – позната като неизменен вокален педагог от последните издания на Х фактор. С HighLight Singing Academy  са свързани и познатите ни от формата изпълнители Славин Славчев, Вирджиния Събева, Дара, Михаела Маринова, Ева Пармакова и др., които предават опит и знания на младите таланти. Ще гостуват 16 деца и младежи, които ще пеят съвместно с Арт Войс център  и Комбо състава на Биг Бенд Пловдив,  с диригент Николай Гешев. 

Арт Войс Център е създаден като вокална школа за таланливи певци и групи през 2013 г. от неговия вдъхновител и главен вокален педагог Руми Иванова. През годините възпитаниците ѝ са носители на безброй отличия от конкурси по пеене, участници в ТВ програми, концерти, и риалити формати. Някой от най големите успехи са: избирането на Лидия Ганева за представител на България на Детска Евровизия през 2016г - единственият избор, станал с реално гласуване и избор от Телевизионния  формат "Децата на България  са супер“ по БНТ1; избора на Даниела Пирянкова за „Шоуто на Слави - отново във формат с пряко гласуване на жури и публика по БТВ през 2017; и най – големият -  победата на последния ХFactor на 4Magic – група, създадена и ръкoвoдена от Руми Иванова.

В момента в школата се обучават над 100 деца и младежи и работят 6 преподаватели по пиано, солфеж, народно, поп и джаз пеене. Школата е инициатор на проект “Пловдив – СтоЛица на песента“, съвместно с Биг Бенд Пловдив , както и на фестивала “Ноти по пясъка” провеждан в Приморско вече 5 години. И в момента възпитаниците на школата са активни участници в културния живот на Пловдив. Един от върховите моменти в живота им е запознанството и сътрудничеството с Пламен Димов – създател и ментор на световноизвестната рок група Nihtwish и гостуването на голяма група - 17 младежи на фестивала в Китее -Finlandia  през 2019г.

Фестивалът „Пловдив - СтоЛица на песента“,организиран от Арт Войс Център, се осъществява с подкрепата н а Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 г.