Пловдив става “СтоЛица на песента“ с таланти от цяла България

  • от PlovdivTime
  • 11:16, 15.06.2023

Талантите от „Арт Войс Център“ превръщат Пловдив в столица на песента с 5 концерта в 5 дни на 5 сцени и гости от 5 града за пета година. „Пловдив СтоЛица на песента“ е фестивал от културния календар и ще се проведе от 20 до 24 юни.

Инициатор и домакин на фестивала е Сдружение Арт Войс Център с ръководител Румяна Иванова и педагози Ева Палакова, Гергана Филева, Анастасия Баткова, Алис Толева, Пола Кутманова и Евелина Ангелова, с подкрепата на Биг Бенд Пловдив с диригент  Николай Гешев.

Идеята на фестивала „Пловдив СтоЛица на песента“ е да гостуват едни от най-успешните вокални школи в България, да им бъде предоставена професионална сцена, на която да представят своя музикално - сценична програма заедно с фестивалния оркестър.

Реализираните четири издания от 2019 до 2021 г. имаха голям успех и събраха многобройна публика  както на концертите в центъра на града – Капана и на Римския стадион, така  и в различните райони на града – Южен, Северен, Източен, Тракия и Западен. Изпълненията на децата от Арт Войс Център и на гостите от Добрич, Търговище, Благоевград, Карлово, Сливен, Петрич, София, Хисаря и други съвместно с Комбо състава на Биг Бенд Пловдив бяха посрещани и аплодирани от многобройна публика, граждани на Пловдив и чуждестранни туристи. По време на фестивала Пловдив наистина ставаше столица на детската песен и приятелство, което е и главната цел на проекта. Една от целите на проекта е всяка година да гостуват деца от различни градове и школи.  Проектът е добре познат в България и всяка година все повече вокални школи искат да бъдат поканени да участват.

И тази година гостуващите състави са сред най-атрактивните, най-успешните и най-изявените солисти у нас. Гости са Арт център „Стриндженто“ (София) с ръководители Светлана и Емил Струнджеви; вокална школа  „Септима“ (Балчик) с ръководител Марина Морозова; Детска вокална  студия „До ре ми“ (Силистра) с ръководител Бонка Скорчелиева; Максим Ялнъзов  от Варна с ръководител Мила Маврова; Арт център "Кърнолски" (София) с ръководител Снежана Полихронова-Кърнолска. Певците от Арт Войс Център заедно с Бенда са домакини на проекта и ще участват във всичките пет концерта.

Ето и цялата програма на фестивала:

20 юни, 19 ч., Парк“Райчо Кирков“ – район "Южен"
Концерт на солисти и групи от Арт Войс Център (Пловдив)

21 юни, 19 ч., Парк "2019" - район "Тракия"
Концерт на солисти и групи от Арт Войс Център (Пловдив)

22 юни, 19 ч., Сцена "Ядрото" – Капана
Концерт на Виктория Асенова (София), Максим Ялнъзов (Варна), Вокална школа „Септима“ (Балчик), Арт Войс Център (Пловдив) и Биг Бенд Пловдив

23 юни, 19 ч., Парк "Рибница" – район "Северен"
Концерт на гости от  Арт център "Кърнолски" (София), Детска вокална студия „До ре ми“ (Силистра) и Арт Войс Център (Пловдив) и Биг Бенд Пловдив

24 юни, 19 ч., Стълбите на Каменица – район "Централен"
Концерт на Арт център „Стриндженто“ (София) и детска вокална студия „До ре ми“ (Силистра), Арт войс Център (Пловдив) и Биг Бенд Пловдив

Всички концерти са  с вход свободен.