Пловдив става домакин на най-големия фестивал за Лего роботика

  • от PlovdivTime
  • 10:46, 13.05.2023

Пловдив става домакин на най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници. Първото издание ще се проведе на 8 юли 2023 година в зала "Колодрум".

Най-добре подготвените 24 отбора с ученици от 10 до 16 години, избрани измежду 80 тима от 50 училища от цялата страна, ще премерят сили в състезание с Лего роботи, изпълнявайки мисии в града под тепетата. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за състезанието. Експертно жури ще има крайната дума за това кой ще се класира за финалите в Пловдив. Темата тази година е „Суперсили“ - с акцент върху възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея.

Ключова цел на формата FIRST® LEGO® League e  насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите  към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот. В допълнение фестивалът се стреми да привлече родителите като важен фактор за развитието на техните деца.

Публиката на фестивала ще може да види и презентации на едни от най-иновативните високотехнологични компании в България, ще има възможност и да се включи в лаборатории за иновации, работилници и демонстрации на роботи. За посетителите организаторите са подготвили и други привлекателни възможности като Лего фен зона, музикална сцена и Лего изложби.

Събитието е безплатно за всички посетители.