Пловдив домакинства първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика

  • от PlovdivTime
  • 11:11, 17.11.2023

Първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика "Малките будители на България" ще се проведе в Пловдив на 18 и 19 ноември в хотел SPS.  Това вълнуващо събитие ще събере на едно място над 240 деца на възраст от 5 до 10 години от цялата страна, които ще премерят ум и математически талант със свои връстници.

Състезателната част на олимпиадата ще се състои на 18 ноември. В три кръга за само 5 минути децата ще трябва да сметнат скоростно, колкото могат повече задачи с и без абакус (сметало). Максималният брой примери е 250 задачи. Награждаването на отличените деца ще се проведе на 19 ноември от 10 чТогава ще разберем кои са шампионите и медалистите по Ментална аритметика - децата решили вярно най-много задачи. 

Ментална аритметика е уникален метод за хармонично развитие на интелектуалните и творчески способности на децата. След като усвои техниката - първоначално като смята на сметалото Абакус, детето придобива способността за няколко секунди да решава сложни аритметични задачи и лесно да запомня информацията. Ментална аритметика е сравнително ново направление, но тя датира от древен Китай, където преди пет хиляди години е изобретен абакусът. Методът е част от образователната система на десетки азиатски страни, а в останалата част на света се преподава в хиляди образователни школи.

Организатори са Образователен център "Авигея"-Пловдив, Детски образователни центрове Smartykids Пловдив-Север и Smartykids Варна-Левски.

Олимпиадата по ментална аритметика "Малките будители на България" се провежда под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Гост на награждаването ще бъде заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.