Петокласничка от Музикалното училище с награда от престижен конкурс в Хърватия

  • от PlovdivTime
  • 14:46, 27.04.2022

11-годишната талантлива челистка, възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков” - Пловдив, Дария Русева завоюва престижното 3 място и специалната и единствена награда за „Най-добро изпълнение на произведение от страната, в която учи“ в приключилия преди дни Международен конкурс за челисти в Хърватия. 

Дария е поредният млад талант от Пловдив, участник в програма „Полети“ на фондация „Пловдив 2019“, който се завръща с престижна награда от своето представяне в чужбина. Субсидията предоставя за обезпечаване на разходи за такси за участия, пътни разходи, гранични такси и такси за задължителни документи, изискуеми от приемащата страна, разходи за настаняване и е много важна за младите таланти под тепетата.

Тази година в Международния конкурс за челисти в Хърватия участваха представители от 22 държави.  Петокласничката, с преподавател Юлия Марковска, има зад гърба си участия в множество концерти и конкурси. Сред последните ѝ награди са първо място на творчески надпревари в Испания и Сърбия и второ – в Русия и Канада. През миналата година тя направи и своето дебютно изпълнение с оркестър по повод Деня на музиката, когато на 2 октомври младото пловдивско дарование свири с музиканти от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин.

Припомняме, че програма „Полети“ е насочена към изявени ученици в сферата на изкуството, хуманитарните и точни науки, екологията и новите технологии, обучаващи се от първи до дванадесети клас в държавни, общински или частни училища на територията на град Пловдив. Подкрепят се участия в международни конкурси, олимпиади, прослушвания, в майсторски класове, менторски програми, форуми, конференции и други.

Програмата приема кандидатури постоянно до изчерпване на бюджета ѝ, като всеки кандидат има право на една успешна кандидатура в рамките на 12 месеца.