“Пеещите котенца“ откриха Международния конкурс “Magia Italiana“

  • от PlovdivTime
  • 18:49, 04.07.2023

Вокалистите на пловдивската вокална група "Пеещите котенца" откриха 20-ото издание на международния фестивал на изкуствата "Magia Italiana" в италианския парк "Мирабиландия". Специално за конкурса в Италия вокалната формация подготви на италиански 6 песни на композитора и текстописец Невена Кючукова.

Пловдивските таланти дадоха старт на фестивала с песента "Questa mia nonna" ("Тази моя баба"). Tя е създадена в типичния 7/8 размер, характерен за българския фолклор. Нейният текст е съобразен със закачливия тон на народните песни, като представя обичта, отдадеността на бабите към своите внуци.

Автор на аранжимента е преподавателят в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и член на Биг Бенд-Пловдив Светлин Стайков. Песента е с номинация от националния конкурс за нова детска песен "Сладкопойна чучулига" и с награда от арт фестивала "Сезони" – Бургас.

Втората песен, с която излязоха на сцената на "Magia Italiana" талантливите деца от "Пеещите котенца" е "Saltarella con la corda" ("Скачай на въже").

Тя прави своя дебют пред публика. Още с първото си изпълнение песента предизвика фурор и бурните аплодисменти на зрителите в залата на фестивала.

Автор на аранжимента е Георги Генов. 5-годишните близнаци Невена и Ангел Благоеви изпълниха песента "Близнаци".

Малките певци вече имат зад гърба си първа награда от арт фестивал "Сезони" в Бургас през миналата година. Аранжиментът е дело на Пламен Бояджиев.

Три от солистките на "Пеещите котенца" изпълниха песни за морето – Аделина Христоскова, Дарина Танева и Светлана Костова. И трите момичета за втори път стъпват на голяма сцена, но за първи път пеят на италиански език. 6-годишната Ади изпълни песента "L’estate di nuovo al mare" ("Пак съм на море").

През 2018 г. песента бе номинирана в Детска мелодия на годината и за първи път бе излъчен неин клип на български език. Летният детски хит "Una barka strana" ("Странна лодка") се изпълни на италиански от 7-годишната Светлана Костова.

В края на октомври 2022 година "Странна лодка" бе удостоена с два приза от Европейския конкурс за детска песен "Златни искри" – за изпълнението на 6-годишната тогава Светлана Костова и за нова авторска песен на Невена Кючукова.

Аранжиментът е дело на известния варненски музикант Красимир Илиев.

Детската песен се съревноваваше в X-то издание на международния конкурс за нови песни "Златни искри" заедно с 25 творби на композитори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и България.

Своя дебют на чуждестранна сцена направи и 7-годишната Дарина Танева. Тя изпълни песента "L’estate al mare" ("Лято на море"). В българския си вариант е детски хит и любима на меломаните. Още с дебютното си представяне в конкурс печели първо място.

Нейният аранжимент е на преподавателя в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" проф. д-р Веселин Койчев, който повече от 20 години прави аранжименти на песни на "Пеещите котенца".

Преводите на италиански език на представените от пловдивските таланти песни са дело на Невена Костова, която с много любов успя да предаде емоциите в тях.

"Песента "Тази моя баба" е много докосваща, защото тя по някакъв начин се отнася и за моята връзка с децата по принцип. В нея Невена Кючукова е предала отношението на една баба към внуците – да щипне и да целува бузките им. Всичко това отново съчетано с прекрасна музика и невероятно изпълнение", сподели Светлана Костова, която придружава на фестивала в Италия своята внучка и солистка на вокалната формация Светлана.

"Тази песен е химн на бабите. Прекрасна е и ти доставя истинско удоволствие да я слушаш с невероятната си мелодичност. Тя остава в съзнанието и те зарежда с чудесна емоция, а изпълнена от тези прекрасни деца – звученето е уникално", коментира Жана Георгиева, която споделя емоциите и преживяванията от участието си във фестивала заедно със своята внучка Дария.

"Песента "Скачай на въже" е песен на европейско ниво. Цялата компилация от музика, текст и изпълнение е приказна. Според мен тази песен я чака голямо бъдеще, както и останалите на Невена Кючукова", допълни Светлана Костова.

В конкурсната програма участват повече от 400 деца и младежи от 5 държави, които представят различни изкуства на 4 локации в парк "Мирабиландия".

Тази година половината от участниците са от България. На сцените освен вокални формации могат да се гледат концерти на танцови и театрални групи, шоу спектакли на млади артисти. Гала-концертът на най-добрите от тях ще се проведе на 6 юли.

Организатор на международния фестивал е МАИ "Европа" и неговият изпълнителен директор Снежана Полихронова-Кърнолски. Той се провежда под патронажа на почетния консул на България за областта Емилия Романя – Франко Кастелини.