От новата учебна година: Избираш дистанционно обучение за детето си, сменяш училището му

  • от PlovdivTime
  • 11:34, 27.08.2020

Учебната година в цялата страна ще започне присъствено,  заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в София.  По думите му прогнозите са, че сложната  епидемичната ситуация ще продължи през цялата учебна година.

„Ние, като родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи и да взаимодействаме правото на образование и правото на здравеопазване”, заяви Вълчев. Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. Този за хибридно обучение, което е възприет в някои страни, е бил отхвърлен от МОН. Те са избрали т.нар. модел на превключване.

„Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция, и други, които всяко училище ще може да избере.  Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител.

„Прякото взаимодействие особено за началното образование е повече от задължително. Децата от тези курсове трябва да имат равен достъп до физическата класна стая, но не и чрез електронни устройства, както предполага дистанционното обучение”, каза министър Вълчев.

За здравния статус в училищата всяка седмица ще се уведомяват родителите,  а при случай на коронавирус ще бъде съобщено извънредно. Ако има дете със симптоми, то незабавно ще бъде отделено и ще се потърсят родителите му.  Ученици и техни родители, които са в рисково групи, ще могат да се обучават дистанционно.

„Трябва да направим компромис с право на образование  и с правото на здравеопазване.В друга форма на обучение, извън дневната, дава частични резултати не е по-добра алтернатива, а само частично компенсират”, каза Вълчев.

През новата учебна година учениците, които са избрали онлайн формата на обучение ще получават отсъствия, ако не се включват в системата. „Този тип обучение не може да бъде ефективно напълно и няма да бъде за сметка на децата в класните стаи. Така че говорим за пасивно включване.То ще бъде свързано и с оценки и отсъствия, а не както през изминалата учебна година. Отсъствията са важни, за да имат учителите инструмент, с който да накарат учениците да са част от учебния процес“, каза Вълчев. Предвижда се и да бъдат организирани училища, в които да има дистанционна форма на обучение. Планува се това да се случи в 15-20 училища. До края на септември или октомври се очаква да стартира тази програма.

Смяната на формата на обучение в повечето случаи ще означава и смяна на училището. Проучването на министерството на образованието показва, че 16% от родителите предпочитат онлайн обучение.

„Това не е по принцип, а е решение, което е взето заради продължаващата пандемия“, коментира министърът.