От началото на пандемията: 66 учители и 4 ученици с COVID-19 са загубили живота си

  • от PlovdivTime
  • 09:00, 23.12.2020

66 учители и 4 ученика с коронавирус са починали у нас от началото на пандемията. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Не можем да говорим за свръх пропорционален брой учители, които са починали в сравнение с други сектори“, коментира министърът.

Според него не е било грешка връщането на учениците в класните стаи през септември.

„Ситуацията през лятото беше благоприятна, ние не можем да твърдим, че училищата са основен фактор за разпространение на заразата, камо ли детските градини. Научни международни изследвания показват, че най-малките не са преносители на заразата, показват го и нашите данни. Има много по-малко заразени учители в малки класове и детските градини“, заяви още Вълчев пред БТВ.

Министърът отново подчерта, че онлайн обучението не е достатъчно ефективно.

„Всички смятаме, че живота и здравето на учителите и учениците е най-важно. Но дори и да сме крайни хуманисти, трябва да признаем, че имаме и друг проблем, който ще ни се отрази в бъдеще. Онлайн обучението е по-добрата алтернатива на никакво обучение, но не е достатъчно пълноценно. В никакъв случай не можем да кажем, че е равностойно на присъственото“, каза той.

Той коментира, че в момента намалява натиска към здравната система, но за съжаление тези данни са още крехки.

„Възможно е да минем на редуване на паралелките – 5-12 клас. Сега е сигурно, че до 11 януари учениците ще продължат да са онлайн, след това ще вземем решения. Учениците от 5-12 клас ще бъдат с маски, за по-малките не смятаме, че това е нужно“, коментира Вълчев.

Министърът категорично заяви, че ще се ваксинира.