Осем пловдивски училища искат да осъвременят преподаването

  • от PlovdivTime
  • 12:52, 08.03.2023

Осем училища от Пловдив и региона искат целенасочено да работят за осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението си с фокус върху успеха на всички ученици. Всички те са кандидатствали до момента за четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Програмата за професионално развитие на училищни екипи е двугодишна и единствена по рода си в България. Тя подкрепя училищата едновременно да подобряват управленските и преподавателските си практики, така че да допринасят за успеха на всички ученици в училището.

Кандидатстването за четвъртия випуск продължава още седмица - до 15 март или достигане на 100 кандидатури.

Тази година интересът към програмата е значително по-висок от предходните кампании, затова е препоръчително училищата да не чакат последния момент за подаване на своята кандидатура. След крайния срок предстои структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата за избор на финалните участници.

За четвъртия випуск на “Училища за пример” ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна. В рамките на програмата те ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят и задълбочат разбирането си през разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и през практиката, като прилага наученото и го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти.

“Училищата участници получават всички тези възможности безплатно, което е изключителна възможност да ускорят своя път към промяна, да инвестират в развитието на своите екипи и да подобрят значително преживяването на учениците в училище. Особено ценна е тази възможност за малки училища с по-малки бюджети и предизвикателства, с които трудно намират начини да се справят сами и имат нужда от нови идеи и нови подходи за справяне”, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ и програма “Училища за пример” в „Заедно в час“.

Обратната връзка от училищата до момента показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Учителите и директорите споделят още, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

До момента кандидатите за четвъртия випуск на програмата са 75 училища от 25 области на страната. Най-много подадени кандидатури има от училища в област Пловдив, следвани от учебни заведения в областите Варна, Бургас, Велико Търново, София град, Шумен и Благоевград.

До момента шест училища от област Пловдив до момента участват в програма "Училища за пример". Първа година в програмата е ОУ “Неофит Рилски” в с. Ягодово, а втора година продължават Основно училище "Екзарх Антим I" и ОУ "Тодор Каблешков" от Пловдив. През юли 2022 г. програмата завършиха и ОУ "Генерал Карцов" в с. Христо Даново, ОУ "Васил Левски" в с. Караджово и Професионалната гимназия по транспорт "Гоце Делчев" в Пловдив.