Общинският съвет гласува за нова сграда на Кукления театър в “Тракия“

  • от Мария Луцова
  • 08:45, 07.09.2023

Общинският съвет ще реши днес дали да подкрепи предложението на кмета Здравко Димитров да бъде предоставена сграда в район "Тракия" за нова сцена на Пловдивския куклен театър. Тя е едноетажна и със застроена площ 273 квадратни метра. Директорът на Кукления театър Петър Влайков е провел разговор с министъра на културата Кръстю Кръстев, че в случай, че имотът им бъде предоставен, ведомството ще осигури средства за реконструкция, ремонт и надстрояване.

Ако Общинският съвет гласува "за", което би трябвало да се случи, трямва да бъде изготвен инвестиционен проект, който да бъде внесен за одобряване и издаване на разрешение за строеж от главния архитект на район "Тракия".

За целите на кукленото изкуство при проектирането може да се промени височината на сградата без да се променя етажността и застроената площ.
Проектирането, реконструкцията и основното обновяване са изцяло за сметка на Кукления театър. Администрацията на район "Тракия" е дала своето положително становище за предоставянето на сградата.

Идеята на куклениците е да разширят достъпа до култура с новата, филиална сцена. Създаването на такова пространство ще работи в интерес на пловдивчани, ще увеличи посетителите на културни мероприятия в града и ще създаде много възможности за различни колаборации. Ще може да бъде посещаван не само от децата на Пловдив, но и на близките населени места.