Общински детски комплекс в Пловдив отличи победителите в конкурса „Приказки от мен за теб“

  • от PlovdivTime
  • 13:54, 01.11.2021

Общински детски комплекс в Пловдив отличи победителите в конкурса „Приказки от мен за теб“.

"Избрахме Деня на народните будители, за да обявим официално резултатите“, съобщи директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие Озден Мурадова.

„Планирахме тържествено награждаване и специална програма в Народна библиотека „Иван Вазов“ , но усложняването на обстановката ни попречи да го реализираме“, коментира  Мурадова. Тя обясни, че според регламента конкурсът е бил отворен за хора от цялата страна от всички възрасти - деца, баби и дядовци, майки и бащи.

 „Те твориха цяло лято заедно  и създадоха прекрасни истории“, допълни Мурадова.

Авторитетното жури - Александър Секулов, Ина Иванова, Елеонора Пенева, Елена Левашка и Ваня Чернева – изчетоха всичките 76 приказки, които бяха изпратени от цялата страна.

„Благодарим на участниците за красивите емоции и веселите и поучителни случки, в които ни изпратихте да пътешестваме“, заяви инициаторът на конкурса и преподавател в школата по литература в ОДК - Пловдив Ваня Чернева. Тя обясни, че журито е разделило текстовете в три категории - създадени от деца, създадени от възрастни, създадени от двама и повече автори.

 В първата категория като най-добри журито отличи: „Жабката София“ на Симона Василева, която е на 15 години и е от Сливен; приказката на 12-годишната Радина Бахчеванова от Пловдив – „Приключенията на Борката“, и „Приказка без край… за Доброто и Злото“ на Селин Сюлейманова – на 12 години, от град Опака, област Търговище.

Отличените във втората категория са: „Безмълвието на сирените“ на Десислава Сивилова, „Врабчо и катеричката“ от Димитър Пекалиев, „Щастливата беседка“ на Ангел Дюлгеров и „Катеричката Добринка“ от Славия Шопова.

В третата категория е отличена приказката на 9-годишната Лорин и нейната майка Елица – „Светулкова приказка“.

Специално отличени са най-малкият участник в конкурса – петгодишната Ива Панайотова от София, създала приказката „Щастие“, и най-зрелият – Нонка Чардакова, която е на 80 години и е автор на приказката „Среща в гората“.

"Организаторите на конкурса са възхитени от работата на Светлана Иванова – ръководител на литературния клуб „Малкият принц“ в ОУ „Христо Смирненски“, Сливен, и на Мая Ковачева – учител в Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Велинград. Приказките, създадени от техните малки писатели, са пълни с любов и доброта", коментира още Ваня Чернева.

Както беше записано в регламента, най-добрите истории ще бъдат публикувани на сайта на Общинския детски комплекс, а отличените участници ще получат грамоти от ОДК - Пловдив и книги, които са дарени от ИК „Жанет 45“ и издателство „Коала прес“. Текстовете на всички 76 приказки са предоставени на малките художници в ОДК - Пловдив, за да създадат илюстрации, вдъхновени от вълшебните светове на участниците в първото издание на литературния конкурс „Приказки от мен за теб“. Можете да видите и техните илюстрации в приложените снимки.