Обявиха конкурс за плакат за 20-ото издание на “Пловдив чете“

  • от PlovdivTime
  • 11:01, 06.04.2022

Тази година ще се състои 20-то, юбилейно, издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Фестивалната седмица на „Пловдив чете 2022“ ще бъде от 13-ти до 19-ти юни. Тя ще е изпълнена със срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни специалисти, издатели, литературни критици, музиканти, актьори, ще има и тематични изложби. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Традиционно се организира и „Алея на книгата“.

Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови пространства в града на открито и закрито, които подкрепят литературните събития. Всички събития са с с вход свободен.

Двайстият рожден ден на фестивала е повод той да бъде по-различен и не само в рамките на фестивалната седмица. Програмата, вече, е в ход.  Партньор на „Пловдив чете“ е литературният салон „"Spirt & Spirit", където всяка седмица, всеки вторник, се представят съвременни български писатели, преводачи, художници.

На 5-ти април, гостува Петър Чухов, на 12-ти април Елена Алексиева, на 19-ти април Николай Терзийски. 

Предстои, съвместна, изложба с Чешки културен център и НБ „Иван Вазов“. Изложбата се казва „На конци 1968. Една действителна история“. Тя може да бъде видяна между 12-ти и 31-ви април, във фоайето библиотеката.

Но 20-ти април, в рамките на изложбата, ще гостуват хората работили върху книгата „На конци“. Това е графичен роман. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров. Консултанти на книгата са Александър Димитров и Антон Стайков. Гост на събитието ще бъде и един от действителните герои в романа. 

Освен литература, продължават съпътстващите изложби и срещи, като събитията са предвидени до месец октомври. Има и лятна програма.

Организаторите отправят покана към учениците от НХГ „Цанко Лавренов“, учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов", студентите от специалност „Графичен дизайн” в АМТИИ, студентите от специалност „Графичен дизайн“ и специалност „Компютърна графика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, студенти от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ в Технически университет – София, Филиал Пловдив и други с интерес в областта на графичния дизайн и изкуствата да се включат в конкурса за плакат за 20-то юбилейно издание на литературен фестивал Пловдив чете.

 Краен срок: 30 април 2022.

Желаещите да участват могат да изпращат своите предложения до [email protected].

Жури от професионалисти в сферата ще избере трите най-интересни концепции, а техните създатели ще получат награди, осигурени от издателство „Жанет 45“. Плакатите на всички участници ще бъдат публикувани в блога, във фейсбук и инстаграм страницата на фестивала. 

Проектът трябва да съдържа следната информация: 

20 години

Пловдив чете 

Алея на книгата Пловдив

Дати: 13 - 19 юни 2022 г.

www.plovdIvchete.com

 Технически изисквания:

Формат: TIFF; PDF; резолюция на растерните изображения – 300dpi

Формат: 60 х 84 см; CMYK

Формат: JPG; 72 dpi (за разглеждане)

 НАГРАДИ:

1 място – 150 лева и книги

Възможност за едномесечен стаж в издателство „Жанет 45“ по желание.

2 място – 100 лева и книги

3 място – 50 лева и книги

Поощрителни награди – книги