Нов учебен корпус откриха в Медицински университет-Пловдив (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 21:29, 15.09.2021

Най-новата база Учебен корпус 1 беше открита официално в Медицински университет-Пловдив. Водосвет беше отслужен лично от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. На разгърната площ от 4 001.28 кв.м са разположени 32 учебни и научни лаборатории и аудитория със 70 места. 

В шестетажния учебния комплекс са ситуирани четири от теоретичните катедри - Медицинска биология, Медицинска физика и биофизика, Биоорганична химия и Медицинска биохимия. Според учебната програма именно в тях започват своето реално обучение първокурсниците. Модерната база ще бъде професионален дом за 61 преподаватели и служители, които ще обучават годишно над 1500 студенти от всички специалности. 

За 76-ти път и с модерна учебна сграда академичното ръководство на МУ-Пловдив откри новата учебна година, през която ще се обучават над 6 000 студенти. След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2021 в МУ-Пловдив са попълнени всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж.

От първокурсниците – бъдещи магистри и бакалаври, 735 са български граждани, приети по държавна поръчка, 500 са чуждестранни граждани и 30 са български студенти, приети да се обучават срещу заплащане.

Трима са отличниците от приемните изпити тази година с максимален бал от 36.00 - Гергана Ангелова, Марилена Котларова и Сийка Манолчева - от специалност „Медицина“. Със заповед на Ректора те бяха наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарски екип и учебник по вътрешни болести. По традиция трите първокурснички приеха от предходния випуск символичния „Храм на познанието“ – статуетката веществен изразител на посвещаването им в новите хоризонти на познанието и науката.