Носителят на двукратна ректорска награда Андреан Лазаров свири в родния Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:30, 01.03.2020

Опера Пловдив кани почитателите на симфоничната музика на концерт „Клавирни шедьоври“ на 5 март от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“ .  Диригент е Григор Паликаров, солист  Андреан Лазаров. В програмата ще чуем Чайковски - Клавирен концерт №1 и Рахманинов - Клавирен концерт №2. Участва и оркестъра на Опера Пловдив. Концертът е посветен на 75 г. Пловдивска филхармония и 75 г. от създаването на НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив.

Андреан Лазаров е активно концертиращ пианист и солист на престижни оркестри в Европа, Южна Африка, Бейрут, Катар, Дубай и САЩ. Пловдивчанинът е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“. След това през 2004г. се дипломира като първенец на випуска с двукратна ректорска награда за изключителни постижения АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив в класа на проф. Роксана Богданова. Негов ментор е била и проф. Марина Капацинская. Удостоен е със стипендии за изключителни постижения на Международен фонд „Лазар Берман“, Фондация „Райна Кабаиванска“, Музикална къща „Престо“, клуб „Round table Plovdiv 3” и др.

В репертоара си има над 30 клавирни концерта. Изпълнява интегрално клавирните концерти на Чайковски и Рахманинов, за което получава заслужена оценка на критици и музиковеди. 

Носител е на престижни награди, сред които Гранд При на 5-ти Международен клавирен конкурс в Палма де Майорка; Специална награда „Пол Харис“ от Международен клавирен конкурс на Ротари клуб, както е и носител на редица национални лауреатски отличия.