Художествената гимназия показва изложба “Земя, въздух, вода“ в Цар Симеоновата градина

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 19.10.2021

Ученическа изложба "Земя, въздух, вода" ще бъде представена в парковото пространство на Градската градина "Цар Симеон" от 21 октомври. Събитието е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и се реализира като съвместна дейност на НХГ "Цанко Лавренов", CuBuFoundation (Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество) и Община Пловдив.

В експозицията са включени 24 произведения на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Стенопис", които са създадени с професионалните напътствия на преподавателите - Атанас Камешев, Ивилина Коликова, Кети Георгиева, Михаил Маламски и Полина Тодорова. Участници са гимназистите - Александра Самуилова, Ани Ковачева, Антония Квестаж, Бетина Михайлова, Боряна Николова, Валентина Динчева, Валентина Дякова, Ваня Пандърска, Даниел Чернашки, Даниела Костадинова, Диана Раленекова, Димитър Бурназов, Димитър Стаменов, Ивелина Кавъркова, Илияна Стоичкова, Йоана Вулева, Камен Колев, Марина Дрехарова, Марио Иванов, Мария Игнатова, Мария Чолакова, Никол Джиджева, Ния Бозова, Пролет Ковачева, Радостина Стоева, Рая Николова и Християна Попова.

Творбите ще бъдат експонирани върху големи пана с размери 120/150 см., чиято графична визия и предпечат са реализирани от преподавателя Петър Чучулигов.

Земя, въздух, вода – това е нашата планета, това е нашето обиталище. Светът, в който живеем и се надяваме, че ще живеем. Човешкото присъствие и активности застрашават всичко онова, което ни дава живот. Способността да осъзнаем тази заплаха дава възможност да запазим останалото и да го спасим за следващите поколения. Това са въпроси, които си задават младите хора от НХГ „Цанко Лавренов“ и чрез своите творби са потърсили визуалният им отговор. Главна цел на изложбата е чрез културно и взаимно обучение да се насочат вниманието и действията на младите хора към устойчиво развитие за успешна реализация на Програма 2030 на ООН.

Произведенията ще бъдат представени и във виртуална изложба в сайта на НХГ "Цанко Лавренов".