Над 150 пловдивски деца ще пеят на стълбите на Каменица на 24 май

  • от PlovdivTime
  • 13:12, 21.05.2021

Кметът на Пловдив Здравко Димитров кани пловдивчани и гости на града да отпразнуваме #ЗАЕДНО един от най-светлите български празници - 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Денят ще започне с Празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.  Началото е в 9.30 часа.

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“,  където ще се състои церемония по поднасяне на венци и цветя. Преди това празнични слова ще произнесат Кметът Здравко Димитров и Началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празничен молебен.

Точно в 10.30 ч. е началото на шествието, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Краят на шествието и кулминация на празничната програма преди обяд е на стълбите на „Каменица“. Там  около 11.00 часа, след като шествието пристигне, започва празничен концерт. Над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави в ЦПЛР - Общински детски комплекс – Пловдив ще отправят своя поздрав към пловдивската общественост. Ще чуем изпълненията на Хор “Детска китка”, с диригент проф. Златина Делирадева,  Хор на Пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”, с диригенти Милка Толедова и Борислава Благоева, Естрадно студио “Прима”, с ръководител Теодора Сталева, Формация за автентичен фолклор “Куклици”, с ръководител Виолета Щерева и Вокална група “Бамбини”, с ръководител Снежана Донева.

Всички те ще спазят традицията и ще изпеят  ЗАЕДНО химна  на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ , “Химн на Пловдив” и “Де е България” под диригентството на проф. д-р Златина Делирадева.

На празничният концерт ще прозвучат и любимите български песни: „Родна реч”, в изпълнение на  ВГ „Бамбини“, “Празник”, в изпълнение на Естрадно студио „Прима“, “Златни букви” в изпълнение на Подготвителната школа на Хора на пловдивските момчета и “Тракийска китка”, в изпълнение на Формация за автентичен фолклор „Куклици“.

С това празничната програма в първата част на деня приключва.

Отново на 24 май, в 13.00 часа ще се състои тържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев, който се намира пред сградата на ансамбъл „Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А .

На открита сцена на пл. „Ст. Самболов“1 пред Община Пловдив, с водещ актрисата Анна Танчева  в 17.00 ч. започва Празничен концерт с изпълнения на даровити деца от Народно Читалище „Цар Борис III и Царица Йоанна“, възпитаници на музикална школа „Арт Войс Център“, Китарен ансамбъл "Академика" и солисти на АМТИИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив.

На следващия ден 25 май (вторник) в 18.30 ч. започва концерт на ансамбъл за ударни инструменти „Престо“ към НУМТИ „Добрин Петков“, с художествен ръководител г-н Пенчо Пенчев. Талантливите ученици, носители на многобройни престижни награди от конкурси в страната и чужбина ще бъдат „подгряваща група“ на следващия концерт. Точно в 19.00 ч. започва концерт на КАЛИН ВЕЛЬОВ и ТУМБАИТО - първата по рода си в България латино формация, изпълняваща 100% танцувална салса.  

Калин Вельов и ТУМБАИТО ще представят „Златните български шлагери от 60-те и 70-те“ -най-любимите хитове от най-романтичния период на българската шлагерна музика,  изпълнени в колоритни латино аранжименти.

Ще се включат салса клубове от Пловдив, които ще направят и своеобразен открит урок по латино танци.