Над 100 деца на месец учат тайните на майсторите в Училище по занаятите в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:40, 24.02.2021

Занаятчийското училище за деца отваря врати на 6 март в Стария град. Улиците „Стръмна“, „Д-р Чомаков“ , „4-ти януари“ и „Д-р Вълкович“ ще се превърнат в зона за обучение на пловдивските ученици.  Първият учебен срок на новото школо ще бъде през месеците от март до юни, а вторият –през септември и октомври. През това време по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара.

„Този проект, спечелен в Министерството на културата със съвместните усилия на Община Пловдив и РЗК-Пловдив, е естествено продължение на дългогодишното ни партньорство. Местната администрация стои твърдо зад инициативи като панаирите на занаятите и Улицата на занаятите, които подкрепя традиционно. Радвам се, че сега и децата са въвлечени в мисията да пазим и предаваме традициите и нематериалното културно наследство“, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той подчерта, че след края на проекта общината ще търси механизми той да бъде продължен. А това може да се случи чрез кандидатстване по Културния календар или по Програмата за развитие на туризма на Община Пловдив, където има заложени средства за кандидатстване на проекти, които имат потенциал да доведат повече туристи в града.

„А Училището за занаяти има такъв потенциал, тъй като през месеците юли и август“ то ще отвари вратите си за туристите“, каза председателят на РЗК Тони Симидчиева.

Тя благодари на общината за бързата реакция, за да успеят да кандидатстват в последния момент и припомни, че подобна подкрепа е особено важна за занаятчиите, които разчитат основно на туристите.

„А тях в момента ги няма. Точно тези проекти обаче са подкрепа, от която се нуждаем. Така ще се види и на практика, че местната власт и майсторите обединяват усилията си в запазването на традициите“, поясни Симидчиева. Тя призова популяризирането на българските занаяти да не спре дотук и да се потърсят варианти чрез Министерството на образованието част от часовете по трудово обучение на децата да се провеждат точно в ателиетата на занаятчиите.

За радост на организаторите още преди официалния старт и представяне на проекта интересът е голям. Вече са сформирани групи.

За онези, които имат желание да включат децата си, това може да се случи през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии. Там в детайли е обяснено как могат да се запишат. Това трябва да стане с предварителна заявка, защото групите ще бъдат от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно ще включва 4 астрономически часа или 6 учебни часа. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение.

Всички възпитаници на занаятчийското училище  ще имат възможността да се обучават  и да участват на традиционни и утвърдени форуми като Пролетния и Есенния панаир на занаятите в Пловдив, в изложби и различни културни събития. Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Проектът дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението  да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие. 

Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло;Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова  - художествена тъкан, плъсти,  Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли,  Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис;  София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.