Начало: Над 3100 деца в Пловдив прекрачват училищния праг за първи път

  • от PlovdivTime
  • 09:22, 15.09.2021

Над 3100 деца в Пловдив ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще влязат в класните стаи.  Кметът Здравко Димитров ще бъде специален гост на тържеството в ОУ "Димитър Талев", на което ще присъства и районният кмет Костадин Язов.

Всички 52 общински училища и 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за новата учебна година. 

Не всички родители обаче ще могат да изпратят учениците си в двора на училищата.  Това се налага заради строгите COVID мерки, при които ще се проведе организацията на откриването на учебната година.

„В Пловдив действаме спрямо нареждането на министъра на образованието Денков. Съобразно броя на учениците в конкретното училище, ще съставяме официалното откриване с различно начало на отделните класове. Зони за родители ще има за тези, чийто деца влизат в ново училище – 1ви, 5ти и 8ми клас“, коментира пред TrafficNews директорът на РУО Антоанета Пакова.

Около всяко училище ще има и засилено полицейско присъствие. Униформени полицаи ще охраняват школата, като ще има и много цивилни. Ще се следи и за недопускане на продажбата на алкохол и тютюневи изделия на учащи се от търговските обекти в близост на учебните заведения и ще се предприемат съответните рестриктивни действия спрямо собствениците им.