На Арт маратона „Браво, Пловдив”: Деца рисуваха своя град на бъдещето, днес е ден за театър

  • от Мария Луцова
  • 09:20, 17.09.2023

Арт маратон „Браво, Пловдив” зарадва децата и техните майки с вълнуващи и емоционални ателиета в три поредни дни. Малки и големи рисуваха заедно в творческа атмосфера сред картините на Кольо Карамфилов, Атанас Хранов, Илиана Иванова, Илиана Манукова, Илиян Савков и Константин Константинов в „ETRA HALL” на бул. „Санкт Петербург” 131.

Цветни дъги, слънце, зеленина, красиви сгради, много и щастливи хора и животни – така видяха своя Пловдив малките участници в ателиетата под мотото „Пловдив на бъдещето”. По-големите приеха предизвикателството да създадат творби, вдъхновени от картините в изложбата на „Браво, Пловдив”. Изключително емоционално и с много настроение завършиха и двете ателиета на по чаша вино за майките и бащите им.

Всички участници в творческия маратон по рисуване дадоха картините си за търг, чиято цел ще бъде да се съберат средства за продължаване на проекта „Седмият хълм”. На любимия площад до Джумая джамия ще бъдат добавени още елементи със стихове на еблематични поети и писатели, посветени на Пловдив. Търгът ще се проведе на 21 септември, когато е и официалното закриване на арт маратона.

„Благодарим ви, за първи път имам шанса да рисувам с детето си”, „Еля сподели, че иска да остане тук и това да е нейният дом”, „Беше забавно и много цапащо”, „Ще има ли пак” – това бяха само част от емоционалните коментари на участниците, които инициаторът на Арт маратон „Браво, Пловдив” Веселин Костов и двигателят и куратор на проекта Стоян Даскалов чуха.

Двамата обещаха, че ще има още много забавления, изненади, благородни каузи и срещите тепърва предстоят.

Първата е още днес, когато в откритите пространства ще се вихри празник, който не е за пропускане – рисуване с тебешири, много игри и още нещо – страхотен куклен театър.

„Затова си запазете сили и енергия за забавление и елате от 10 до 13 часа пред ETRA HALL. Кукленият спектакъл „Приказка за важните неща” на Петя Недева е от 11.30 ч.”, кани екипът на „Браво, Пловдив”.

ПРИКАЗКА ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

Историята е за младия и горделив скакалец Сенди, който обича и иска да прави само големи, дълги скокове. Дори напуска училище, защото намира уроците за малките скокове загуба на време. Но нещо се случва и Сенди е принуден да се откаже от своето надменно и грубо поведение. Благодарение на другите персонажи и случки той разбира, че в живота малките неща са точно толкова важни, колкото и големите.

Историята се пресъздава от актьор и кукли. Представлението е интерактивно и учи децата както на мъдростта на приказката, така и на съчувствие и разбиране към другите.

Сценична адаптация: Павла Манова и Петя Недева
Кукли: Павла Манова
Авторска музика: Петя Недева
В създаването и записването на музиката участват ученици
от Музикално училище “ Любомир Пипков”

Петя Недева е творец, който в работата си обединява големите си страсти – музика, куклен театър, танц, изкуства, работа с деца. Завършва Средно музикално училище "Христина Морфова”, Стара Загора със специалност фагот и продължава образованието си в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност куклено актьорско майсторство за куклен театър при пионера на съвременното куклено изкуство в България - проф.Атанас Илков. Завършва с магистърска степен. Съосновател на първия Образователен театър в София.

Успешно представя с колеги българското театрално изкуство на международни сцени - Лондон Великобритания, Ню Йорк САЩ, Германия, Монреал и Ванкувър Канада, Улан Батор Монголия и др.

Музиката остава като основен, водещ елемент в работата ѝ. Създава авторска музика за много детски театрални спектакли, последният от които е “Малката морска сирена” на театър “София”. Работи с деца за раждането на нови творчески пространства, обединявайки и развивайки творческия и житейския си опит.