„Музикално пътешествие“ въвежда децата в чудния свят на класическата музика

  • от PlovdivTime
  • 10:06, 18.10.2020

„Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, се завръща в Пловдив с два интересни и атрактивни концерта. Реномираният форум за класическа музика, който в София се провежда вече 20 години поред, се възобновява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Календара на културните събития на града.

В „Европейски музикален фестивал“- Пловдив от 2004 година са гостували известни български и чуждестранни артисти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Рекс Ричардсън (САЩ), Марко Теца (Италия), Елинор Валкенбург (САЩ), Фридеман Вутке (Германия), Orquesta Tipica Imperial (Аржентина), Младежки оркестър Pacific Symphony (САЩ), ансамбъл Tutti Soli и др.

Планираните за месец април концерти от „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив се отложиха за есента, заради извънредната обстановка с разпространението на новия коронавирус у нас и по света.

Детското събитие от фестивала – концерт с представяне на ударните инструменти „Музикално пътешествие”, който беше планиран за 22 април, се измести на 18 октомври от 16:30 ч., а мултимедийният концерт „Кино и класика” с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази, който трябваше да се състои на 11 април в Дома на културата „Борис Христов”, се измести на 22 октомври 2020 от 19:00 ч.

Всички билети, закупени до момента ще важат без заверка за новите дати. 

18 октомври, 16.30 ч. , ДК „Борис Христов“, Пловдив

 „Музикално пътешествие“ е мултимедиен концерт, който въвежда децата в чудния свят на класическата музика. Една приказка, в която малките слушатели се запознават с основните ударни инструменти – с техния звук и начини на свирене. Всяко дете ще получи книжка с приказка за ударните инструменти и специална изненада. Водещ на концерта е артистът от Националния музикален театър Александър Мутафчийски, който заедно с младите изпълнители, ще разкаже интересни факти за историята на инструментите.

На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 различни инструмента, а изпълнители са талантливите младежи от ансамбъл „Палиев Спаркълс“ към Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

22 октомври, 19:00 ч., ДК „Борис Христов“, Пловдив

"Кантус Фирмус" ви кани на мултимедийно изживяване с концерта „Кино и Класика“. Програмата залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически пиеси и любими филмови хитове в изпълнение на известните български музиканти Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано). „Междузвездни войни“, „Хари Потър“ и „Карибски пирати“, „Годишните времена“ на Чайковски и още виртуозна класика и филмови хитове ще прозвучат на 22 октомври в ДК „Борис Христов“ в аранжименти на Георги Черкин.

На диригентския пулт пред Оркестъра на Класик ФМ радио ще застане Максим Ешкенази.

Мултимедията за концерта е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков.