МУ–Пловдив за пореден път домакин на конференция „Мултифасетен поглед върху детското развитие“

  • от PlovdivTime
  • 12:56, 02.04.2021

Петата мултифасетна конференция върху детското развитие започва днес в Медицински университет – Пловдив. В продължение на два дни специалисти по детско здраве ще споделят знания и опит по две основни теми –Ранна диагноза на нарушенията в нервно-психическото развитие и Лечими нарушения на нервно-психическото развитие. Двете актуални направления отразяват напредъка в генната терапия на редица болести с нарушения в нервно-психическото развитие (НПР) на децата, както и в организацията и методологията на контрола.

Програмата предвижда участие на над 30 лектори от пет университета в България и два от чужбина – всички те са специалисти по детско здраве с доказан опит и репутация. Очаква се в онлайн събитието да се включат над 180 участници.

За първи път програмата предвижда сесия с кратки презентации – до5 минути, по време на която заведения, извършващи диагностика и интервенция при нарушение на НПР,ще представят своята дейност.

Мултифасетните конференции се провеждат на всеки две години вече цяло десетилетие. Те имат за цел да създадат общност от всички специалисти, ангажирани с лечението на деца с нарушения в развитието – педиатри, невролози, психолози, психиатри, педагози, социални работници, администратори и др. Темите на всяко едно събитие се определят в зависимост от динамиката на актуалните предизвикателства и засягат физиологията и нарушенията в нервно-психическото развитие и методите на изследване, диагностика и лечение при разстройство от аутистичния спектър и други нарушения, комплексна  оценка на връзките между хранене и развитие и др.

Грижата за детското здраве в научен и обществен аспект винаги е била основна цел на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика при МУ - Пловдив, която чества 75-годишен юбилей тази година.

Центърът по детско развитие към Научния институт на МУ-Пловдив е основан при Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и е основният организатор на всички мултифасетни конференции. Настоящето събитие, както и всички предишни, се осъществяват с помощта на МУ-Пловдив и са под егидата на Българската педиатрична асоциация.

Поради епидемичната обстановка в страната тазгодишната конференция ще се проведе в електронна среда и участието е напълно безплатно. Желаещите могат да се включат в събитието след регистрация на следния линк:

https://zoom.us/webinar/register/WN_K84hfghcT7aXJEg8EH0xag