Младите хора от Пловдивско, които ни накараха да се гордеем през 2019

  • от PlovdivTime
  • 19:05, 01.01.2020

Те прославиха страната ни и ни накараха да се гордеем с постиженията им. Гениални умове, големи спортисти, талантливи творци – това са младите пловдивчани, за които 2019 г. бе изключително успешна. Ето кои са тези наши млади съграждани, чиито постижения отразихме през годината.

Димитър Чакъров влезе в топ 5 на Масачузетския технологичен институт

Абитуриентът от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив Димитър Чакъров успя да се нареди в световния топ пет на проекти, отличени от технологичния институт на Масачузетс. Висшето училище седем пъти оглавява британска класация за най-елитно на планетата. Проектът на пловдивчанина е селектиран сред други 80 на ученици от САЩ и още 30 държави. В Щатите в рамките на 10 дни Димитър успява да се запознае с 30 статии и 4 университетски учебника.Така идват и собствените изводи към хипотезата за примитивните корени. 

Димитър възхитил присъстващите и с добър английски. Започнал да го учи активно от 6-и клас. По думите му за усвояването на езика много му помогнало това, че информацията, която ползва за разработките си, е на английски.

Пловдивчанинът е и сред наградените българи за научни постижения. През октомври той получи грамота от президента Румен Радев на тържествена церемония в Гербовата зала. Възпитаникът на пловдивската математическа гимназия е отличен за дебютен пробив в компютърните технологии - за проекта му в сферата на криптографията.

Мечтата му сега е да намери отговор на една от седемте нерешени задачи на хилядолетието - хипотезата на Риман.

Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий” завоюваха злато на математическо състезание в Пекин

Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий” в Пловдив постигнаха невероятен успех в Китай. Обещаващите математици спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 6 бронзови медала от Десетото световно отборно първенство по математика.  Пловдивският тим беше воден от директора на училището Валентина Стоенчева. Пловдивският отбор включва шест деца от 6 клас и шестима ученици от 7 клас. Златен медал спечели шестокласникът Мартин Павлов, а среброто от същата състезателна група отиде при Йоан Колишев. Седмокласниците  Борис Калоферов и Калоян Станчев пък завоюваха два сребърни, а с два бронзови медала си тръгнаха Кристиан Златев и Дамян Минчев. Бронзови медали имат също Илиян Ангелов, Лилия Чолакова, Теодор Хаджиев и Ясен Кондаклиев. Участие в престижната надпревара в Китай взеха и Милан Миланов и Михаил Ганчев. 

Това е пореден успех за малките пловдивчани. Преди година, на Деветото Световно математическо състезание в Пекин, отборът математици от СУ "Свети Патриарх Евтимий” се завърна със спечелени сребърни и бронзови медали.

Евгени Стателов спечели злато на олимпиада по химия в Париж

Дванадесетокласникът от Езикова гимназия "Пловдив" Евгени Стателов спечели златен медал на 51-ата Международна олимпиада по химия в Париж. Пловдивчанинът и съотборниците му Камен Петров (12 клас, НПМГ София), Дамян Францов (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ София) се състезаваха за отличия срещу талантливи химици от 80 държави по цял свят. Равносметката от участието на българските младежи е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

Радослав Димитров прослави България в Баку

Златен медал на Международната олимпиада по информатика в Баку завоюва дванайсетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Радослав Димитров.

Националният ни тим се завърна от Азербайджан с още две сребърни и едно бронзово отличие. Вторите места са на зрелостника Александър Кръстев от МГ "Д-р Петър Берон"-Варна и Мартин Копчев, деветокласник в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", Габрово. Виктор Кожухаров  от 10. клас в МГ "Баба Тонка"-Русе

Ръководители на българските състезатели са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и Антон Шиков от Ямбол.

В олимпиадата участваха 327 ученици от 87 държави.

България заема 10. място по точки и по медали. Това е най-доброто ни постижение от последните 5 години, с което страната  ни запазва пета позиция в света в класирането за всичките олимпиади до момента. Участието на нашите математици става с подкрепата на МОН.

Ученици от Математическата със сребро и бронз от световните игри по шахмат

Възпитаниците на пловдивската математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ се завърнаха от световните училищни отборни първенства по шахмат с вицешампионска титла при девойките и трето място при юношите. Световните първенства се проведоха от 18 до 24 септември в Армения по правилата на класическият шахмат. При девойките очаквано първи стана отборът на Русия, а второ място завоюва българският отбор в състав Галя Читакова и Пея Карова.

При юношите световен шампион стана отборът на Армения, а българският отбор в състав Иван Караджов и Ярослав Докузов се окичи с бронзовите медали. В Армения шахматната игра е национален спорт и задължително се изучава във всички училища. Водач и треньор на отборите е майстор на спорта Илияна Полендакова. Трима от състезателите Иван Караджов, Галя Читакова и Пея Карова са състезатели на Шахматен клуб „Пловдив“, а Ярослав Докузов е възпитаник на Шахматен клуб „Чесбомб“.

Правото да представят България на световното първенство, отборите на ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив, завоюваха след като станаха Държавни шампиони на ученическите игри за 8-10 клас през тази година.

Йосиф Миладинов и Ангел Кодинов с награди Спортен Икар

Двама пловдивски спортисти бяха отличени с награди Спортен Икар. В категория “Млад и проспериращ спортист“ приз получи 16-годишният плувец Йосиф Миладинов. Със специален приз на фондация “Български спорт” пък бе удостоен Ангел Кодинов. Двамата получиха и заслужено признание на местна почва и заеха първите две места в традиционната класация за Спортист номер 1 на Пловдив за 2019 година. Кодинов стана победител в анкетата, а Миладинов е негов първи подгласник. Йосиф Миладинов изпраща една изключително успешна година. През лятото пловдивчанинът първо счупи републиканския рекорд на 100 м бътерфлай на звездата ни в този спорт Антъни Иванов. Йосиф записа 52,32 сек. След това на европейското първенство за юноши в Казан (Рус) подобри постижението си и с 52,11 сек спечели сребърен медал. На световния шампионат при юношите в Будапеща (Унг) Миладинов стана първият в историята на българското плуване, който слиза под 52 сек на 100 м бътерфлай. С 51,91 сек трениращият в Швейцария състезател взе Олимпийска квота за Токио. 6 стотни лишиха Миладинов от медал на 100 м в унгарската столица. Той обаче се пребори за отличие на 50 м. Българинът плува във финала за 23,48 сек, подобрявайки държавния си рекорд, и стигна до бронзовия медал. В началото на декември талантът подобри пореден рекорд по време на европейското първенство в малък басейн в Глазгоу. Той фиксира 54.22 секунди в сериите на 100 метра съчетано и прати в историята рекорда на Михаил Александров от 54.53, поставен през 2004 година.

Ангел Кодинов пък стана световен вицешампион по кану-каяк за мъже. През август пловдивчанинът спечели сребърен медал на 500 метра едноместно кану на Световното първенство в Сегед, Унгария. Той записа време от 1:54.49 мин. и изостана на по-малко от секунда от шампиона Себастиан Брендел от Германия. Кодинов дори бе на позиция за златния медал, но в крайна сметка бе изпреварен. По-рано същия месец Кодинов спечели два бронзови медала (на 1000 м и на 200 м едноместно кану) и на Световното първенство за младежи и девойки до 23 години в Румъния.

Павел Николов завоюва бронз от олимпиада в Португалия

Павел Николов от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив завоюва бронзов медал от XVII-тата олимпиада по природни науки на Европейския съюз EUSO, която се проведе в Португалия. Отлично се представиха и останалите български участници. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък спечелиха сребърни медали. Бронз освен Павел спечелиха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Олимпиадата е била в два кръга, а България е участвала с два отбора по трима ученици на възраст по-малка от 17 години, съгласно регламента на състезанието. Участниците са решавали екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на корка като природен материал и използването на ресурсите на океана за добиване на енергия и за опазване на природата.

Два златни медала за пловдивски математици от Сингапурската олимпиада

Пловдивски таланти донесоха два златни медала от Сингапурско-азиатската училищна олимпиада по математика – SASMO. Престижното състезание се провежда изцяло на английски при невероятна конкуренция. Третокласникът от Частно училище „Дружба” Александър Цветков е носител на единствения златен медал за България за начален курс. Алекс се нарежда в топ 10 на златните медалисти в света. Освен в училище, той трупа знания и умения в Ученическа академия 21 век. Златен медал в своята категория завоюва и Димана Праматарова. Петокласничката от Математическата гимназия се справи перфектно с 25 задачи за 90 минути и постигна най-висок резултат за страната ни в нейната възрастова група.

Благодарение на стабилната си подготовка, пловдивските математически звезди пребориха над 30 хиляди участници от 20 страни.

Георги Илиев спечели най-престижната награда от лагера на НАСА в Турция

Осмокласникът от Езикова гимназия „Иван Вазов” Георги Илиев спечели най-престижната награда от лагера на НАСА в Турция. Той бе част от втората група от 38 българчета, които това лято се обучаваха в Измир. В Space Camp Turkey учениците усвояваха не само знания за работата на астронавтите, но и екипна работа в международна среща с най-новите технологии. Десет от децата бяха наградени, като Георги получи медал за "Най-високи отличия за знания и умения в космонавтиката и наличие на всички качества на бъдещия космонавт". Тази награда не е била печелена от български представител от 7 години.

„Това е моята мечта, да стана астронавт”, категоричен е Георги. След като завърши Езикова гимназия „Иван Вазов”, е решил да кандидатства Аерокосмическо инженерство в Политехническия университет в Милано. Владее много добре езика. Живял е 2 години и половина в Италия, а и в момента е в италианска паралелка. Пресмята, че ако успее да съчетае няколко дейности, образова се и по други теми и се запише на курс по пилотиране, ще има възможността още след университета да кандидатства в НАСА. Може би не веднага за астронавт, но за друга длъжност. Например в командния център – да комуникира с мисиите или да помага с проектирането на ракети, което ще бъде неговата специалност.

Славея Чоновска спечели стипендия за един от най-престижните университети в Япония

19-годишната Славея Чоновска от Брезово спечели пълна стипендия за един от най-престижните университети в Япония – „Тойо Юнивърсити” в столицата Токио. Тя е и първата жена от Европа, която учи в Information networking for innovation and design (специалност, свързана с програмиране). Славея завършва СУ „Христо Смирненски” в Брезово, а след това Математическата гимназия в Пловдив, специалност "Системно програмиране". Споделя, че винаги е харесвала Япония като страна и мечтаела да я посети. Един ден на шега написала в интернет „студентски стипендии”, прочела доста неща и заявила на родителите си, че след 12 клас ще кандидатства там. Миналата година пък случайно се запознала с проф. Иван Ботев - българин, който преподава в Япония, и Веско Донов - студент в „Тойо Юнивърсити”. Те й обяснили всичко за стипендиите, които предлага учебното заведение, и начина на кандидатстване.

Кандидатстването било по документи. След това Славея имала онлайн интервю на английски език с преподаватели от университета и хора от ръководството, което се провело в 4 часа сутринта. Поставили й и задачи по програмиране. Говорили и за IT сектора и иновациите, които са й направили впечатление. След няколко седмици видяла срещу името си в сайта на елитното учебно заведение pass (минава).

Обучение ще е основно на английски език и постепенно в годините ще се добавят лекции на японски.

7-годишният Борис Дюлгеров със златен медал на "Виена гранд при"

Талантливият 7-годишен пловдивчанин Борис Дюлгеров завоюва първо място на конкурса за пианисти "Виена гранд при". Това е поредно високо отличие за ученика от Детската музикална школа при пловдивското Народно читалище „Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.". 

Борис Дюлгеров с преподавател Росица Грозданова завоюва златен медал и бе избран да свири на Гала концерта през септември в залата на Мюзикферайн във Виена – един изключително силен и голям международен конкурс, с участници от 43 държави.

14-годишната Ирина стана "Рицар на добрата воля"

14-годишната ученичка в НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив Ирина Павлова бе удостоена с приза "Рицар на добрата воля" за 2019 година в родния си Асеновград. Отличието й бе връчено заради благородната инициатива "Подари усмивка с анимационен герой", в която талантливата художничка заедно със свои съученици и дариха над 60 картини на болници, детски градини и други обществени учреждения в Асеновград и Пловдив. Тя бе наградена на официална церемония през декември в Градската библиотека на Асеновград, по време на която бяха връчени наградите за доброволчество „Донка Пашкова”.

„Баща ми, нейният дядо, беше около месец и половина по болниците в Пловдив. Често се налагаше да ходим двете с нея. Имаше картини, но не даваха усмивки. Тогава ни се роди тази идея - да подаряваме на болниците рисунки с анимационни герои, за да е цветно и весело за всички, доктори , сестри, пациенти, посетители. Има дарбата, нека с нея радва хората.”, разказва пред TrafficNews майката на Ирина – Грозданка.

Ирина живее в Асеновград. Освен рисуването, свири на китара. Запалена рокаджийка е и любимка на бандите на Полинеро фестовете. Много обича животните и често спасява птици и гущери, храни мравки и гълъби по улиците в родния си град. Домът й пък е превърнат в истински мини приют. Има риби, четири котки, куче и костенурка, които живеят в мир и разбирателство.