Младите артисти от Сценични кадри подариха 29 кукли на театралния клуб на ОУ “Душо Хаджидеков“

  • от PlovdivTime
  • 15:39, 11.06.2021
Децата от „Drama Club“ към основно училище „Душо Хаджидеков“ с ръководители Радка Чонова и Иванка Александрова бяха гости на младите артисти от Националната гимназия по екранни и сценични изкуства. Клубът отвори врати на първи юни и оттогава до днес с трепет посреща 26 деца от четвърти и пети клас, които горят от нетърпение да се потопят в магията на театралното изкуство, а заедно с това и да усъвършенстват уменията си в овладяването на английския език.
 
Правейки своите първи стъпки, създателите му срещат приятели в лицето на учениците и учителите от Сценични кадри. Датата 10 юни за дълго ще остане в сърцата на всички като „най-хубавият ден“. В такъв го превърна гостуването на клуба в ателиетата на гимназията. След топлото посрещане от директора Николай Томов участниците в клуба бяха омагьосани от тайните на изкуството, които техните домакини разкриха в ателиетата за Театрална кукла с ръководител Виржиния Петкова – Давчева, Театрален грим и перуки на Доротея Христова, Бутафория и аксесоари на Димитър Къркеланов, Сценичен костюм на Рада Хаджийска и Конструиране на костюм на Анета Зомбори.
 
Работейки над своите произведения, младите творци показаха на по-малките си приятели как се създават театралните кукли, декори, костюми и аксесоари. Децата с вълнение се докоснаха до тях и заразени от ентусиазъм, с възторг изразиха желанието си да тръгнат по стъпките на тези талантливи каки и батковци. Сред тях учителите от ОУ „Душо Хаджидеков“ с радост откриха свои бивши възпитаници – дванадесетокласниците Ирина Чавушян, специалност Театрален костюм и Калин Биркадзе от специалност Куклен театър.
 
Кръжочниците имаха и щастието да посетят актовата зала на гимназията. Там, на своята театрална сцена, абитуриентите от специалност Куклен театър с ръководител Даниел Русев представиха репетиция на дипломната си работа, която сред бурните аплодисменти, усмивките и сълзите на развълнуваната публика, се превърна в истинско представление.
 
За финал денят прерасна в истински празник, когато преподавателят по скулптура Димитър Чонов въведе малчуганите в своето ателие. Там ги очакваше изненада – 29 прекрасни театрални кукли, изработени от възпитаниците на гимназията, с преподавател Виржиния Петкова-Давчева и дарени на клуба, за да се озоват участниците му в „единствената реалност – любовта“.