“Младият Пловдив чете“ започва със среща с Росен Карамфилов

  • от PlovdivTime
  • 12:44, 17.02.2020

Младият Пловдив чете" 2020 започва през февруари с няколко интересни събития. В първото от тях, Росен Карамфилов се завръща в любимия Пловдив и ще бъде специален гост в Библиотеката на Френската езикова гимназия за среща с ученици на 19 февруари от 13 ч. Със специалното участие на Росен Карамфилов и специалното участие на Читателски клуб “В света на книгите” и  Ученическа съвет към Френска езикова гимназия се организира Четене с кауза, второ благотворително събитие в помощ на училищната библиотека на ФЕГ на 19.02.2020 (сряда), 19 часа във Vintage house, Дом на културата “Борис Христов”. Вход свободен за всички. Всеки може да подкрепи инициативата чрез дарителска кутия, средствата от която ще подпомогнат каузата на учениците да освежат на училищната библиотека във ФЕГ, в която посрещат своите литературни гости

Лекция, посветена на работещите инструменти за развитие на читателската интелигентност у децата, ще се състои на 20 февруари от 13 до 17 ч. в Конферентната зала на Народна библиотека “Иван Вазов”.

Вход свободен с предварителна регистрация тук:http://bit.ly/PLREAD 

Лекторът Валентина Стоева е с дългогодишен опит в насърчаване на детското четене и докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”. Събитието се организира от Пловдив чете и Фондация "Детски книги" заедно с Народна библиотека "Иван Вазов".

Среща с настоящи и нови доброволци към "Пловдив чете"  се организира на 21 февруари от 15 до 17  ч. в Център за творческо обучение, Дом на културата “Борис Христов” (етаж 1). Вход свободен с регистрация.

Представяне „Часът по медийна грамотност“ на списание Нула 32 е друга интересна инициатива от програмата на "Младият Пловдив чете+.  Гостува Панайот Стефанов, който ще разкаже за значението на информацията и за влиянието ѝ върху изборите, които правим в ежедневния си живот. Инициативата представлява поредица от срещи в пловдивските гимназии, в които екипът им запознава учениците с проблемите и опасностите от злоупотребата с медийно съдържание, но и с практическите съвети за разпознаването на дезинформация в различните ѝ форми.

Разговор с Мартин Касабов, автор на дебютния сборник с  разкази "Когато великани ходеха по Земята" е планиран за датата 25 февруари от 11 ч. в Езикова гимназия "Иван Вазов". Темата е "За удоволствието от писането и/или четенето на разкази". Осъществява се в партньорство с ЕГ "Иван Вазов". Не толкова отдавна, Мартин Касабов е завършил ЕГ "Иван Вазов" (паралелка с италиански език). Името на Мартин Касабов вероятно сте срещали покрай ревютата му за кино за „Операция кино“ или текстовете му за книги, публикувани в „Списание Култура“. Мартин работи като книжар, където продължава да открива вдъхновения в литературната история от всички изминали епохи. „Когато великани ходеха по земята“ е дебютната му книга, с нея авторът се надява да изненада и развесели читателите, поставяйки началото на едно красиво приятелство между млад писател и неговата публика.

Какво още, очаквайте съвсем скоро, казват организаторите от издателска къща "Жанет 45".

"Младият Пловдив чете" е  част от  програмата на Литературен фестивал "Пловдив чете" и от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2020 година.