Млади пианисти мерят сили в първия Национален музикален конкурс „Милчо Левиев”

  • от PlovdivTime
  • 10:52, 17.05.2024
Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков"-Пловдив напомнят на младите пианисти, че до 1 юни включително могат да подават заявки за участие в Националния музикален конкурс „Милчо Левиев”.

Първото издание на конкурса е предназначено за български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години и ще се проведе от 6 до 11 юли в Пловдив. В същия период форумът предвижда провеждането на майсторски класове и заключителен концерт на лауреатите на конкурса.

Журито на първото издание на конкурса е в състав: председател - проф. Людмил Ангелов, членове - Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев, Вики Алмазиду.Документите за участие в конкурса се изпращат в електронен формат на e-mail: [email protected] до 1 юни 2024 г. включително.

„За Милчо Левиев музиката бе едно цяло и в творчеството си той се стремеше винаги да обединява нейните различни видове – класика, джаз и фолклор от различни страни. Милчо бе от първите и водещите творци в Европа от средата на миналия век, дръзнали да направят тази симбиоза“, споделя двигателят на конкурса, неговата съпруга Вики Алмазиду.

„Това е един различен конкурс, така, както неговият патрон Милчо Левиев бе нестандартен музикант – пианист, композитор, аранжор и човек“, допълват от екипа на организаторите. „Богатото наследство, което той ни остави като философия и авторско творчество и неговият самобитен усет и дълбоко разбиране на музикалната материя ни вдъхнови и накара да създадем настоящия музикален форум като своеобразна среща на две поколения музиканти – майсторите и младите таланти – утрешните майстори“.
Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. Две еднократни стипендии – всяка по 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурява Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно обучение в Нов български университет, Департамент „Музика“ осигурява НБУ – София.

Отделно от това, в „Първа възрастова група“, наградите са:
I награда – 400 лв., медал и лауреатски диплом
II награда – 300 лв., медал и лауреатски диплом
III награда – 200 лв., медал и лауреатски диплом
Във „Втора възрастова група“, наградите са:
I награда – 700 лв., медал и лауреатски диплом
II награда – 600 лв., медал и лауреатски диплом
III награда – 500 лв., медал и лауреатски диплом
Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, Община Пловдив и НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив пожелават успех на всички млади, талантливи участници!