Млади дизайнери се дипломираха с колекции, вдъхновени от природните стихии и силата на духа

  • от Соня Желязкова
  • 20:42, 07.06.2022

С модно ревю на световно равнище студентите от специалност „Моден дизайн”  на АМТИИ представиха колекциите си, част от дипломните им работи в Градската галерия на Главната. Младите таланти съчетаха много различни стилове, цветове и похвати, за да отправят посланията се пред събралото се множество.

Гергана Атанасова, например, наблегна на темата за опазването на околната среда. В колекцията си „Преплитане” тя представи фини женски визии. Гергана беше изработила рокли в различните нюанси на синьото и в тях беше преплела пластмасови нишки. Идеята ѝ бе препратка към замърсените с пластмаса океани.

„Да бъдем лоялни, смели и верни на себе си”, това беше посланието, на което беше заложила Джесика Ризова. Четвъртокурсничката смая присъстващите с дръзка колекция, вдъхновена от Далечния изток. Младата дама представи седем тоалета, които изразяват смелостта на китайската принцеса воин Хуа Мулан. Самата Джесика разказа, че с творчеството си иска да визуализира феминизма чрез съчетание на естествени тъкани.

„Като при всеки друг мой проект и тук работих много усилено и безспирно. В един момент, докато подготвях костюмите, работех на две места. Това ме накара да се чувствам като Мулан, но не исках да разочаровам родителите си и затова продължих напред, въпреки че ми беше трудно”, каза Джесика.

Всъщност тя беше единствената, която бе избрала сама да носи един от костюмите в колекцията си.

Ревюто бе на фона на прекрасната изложба на студенти от различните специалности в Академията.

Изложбата и модното ревю бяха втората част от фестивалния формат Made аt the Academy, който АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив организира за втора поредна година.

Първото събитие - Годишен концерт на катедра „Хореография“ се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ миналата вечер и премина при огромен интерес.

На  8 юни от 18.30 ч. е откриването на изложба „Академична памет“ в пространството около Римски стадион, където в 19 ч. ще чуем и видим операта „Рита“ от Гаетано Доницети. Входът е свободен.

Четвъртото, заключително събитие е на 9 юни 2022 от 20.30 ч. на Античен театър, отново с вход свободен. Концертът – подарък за пловдивчани и гости на града носи заглавието „Академията кани Пловдив“.

Идеята на фестивала е да се  представи в цялост творческия потенциал на АМТИИ, включващ класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, а преди по-малко от месец бе удостоен с престижната Награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ за изданието през миналата година.

Проектът Made at the Academy се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“, и е част от Културния календар на града за 2022 година.