Младежи доброволци от БЧК с инициатива за донорството в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:29, 19.10.2023

Младежката организация на БЧК в Пловдив се включва в инициатива за насърчаване на даряването на органи, което може да даде шанс за живот на хиляди хора. Младите червенокръстци организират семинар на тема „Подкрепа на донорството и трансплантацията в България“. Така стават част от националната кампания „Да! За живот!“, която цели да създаде положителни нагласи към възможността да бъдат спасени много болни.

Партньори на събитието са община Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги“, МБАЛ „Св. Св. Кузма и Дамян“, Регионалната здравна инспекция, ще присъстват и представители на студентските съвети на Медицинския университет- гр.Пловдив, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Университета по хранителни технологии. Семинарът ще се проведе на 21 октомври от 10.30 часа в аудитория 2 на Медицинския университет в Пловдив. Лектор ще бъде д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която е партньор на националната кампания за увеличаване на трансплантациите.

Доброволците от Български младежки Червен кръст-Пловдив са подготвили интересна презентация по темата. Своята история за претърпяна трансплантация ще разкаже Димитър Василев. Цялата програма на семинара е фокусирана върху стремежа да се създаде съпричастност към съдбата на много болни и техните семейства и да се повиши осведомеността на обществото по проблема.

Макар през последните години нагласите да се променят, България все още е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантирани на един милион от населението. В момента 849 човека очакват шанс за живот, а през годината е имало 17 донорски ситуации и са спасени 42 души според данни на ИА „Медицински надзор“. Статистиката сочи, че у нас чакащите за трансплантация са между 800 и 1000 годишно, а интервенциите – между 20 и 40. При този темп би отнело средно по 20 години на пациент, за да дочака животоспасяващата операция.

Семинарът на Младежката организация на Български Червен кръст -Пловдив е насочен  към преодоляване на негативните стереотипи, стоящи в основата на мрачната статистика, и към утвърждаване на нови нагласи към донорството, което променя съдбата не само на болния, а и на неговите близки.