Млада пловдивчанка със страхотно постижение в спортното катерене

  • от PlovdivTime
  • 16:35, 10.03.2020

15-годишната пловдивчанка Александра Тоткова - Алекс направи поредната голяма крачка в българското спортно катерене: първо 9a в чужбина за България! Тя изкатери "Victimes del futur" 9a в Маргалеф (Исп) буквално от последния опит в последната минута преди да си приготви багажа за самолета. Радостта е и за личния й треньор, който е заедно с нея в Испания - Ивайло Радков - Фазата. За Алекс това е втора катерачна сесия по маршрута, като предишната беше в техния новогодишен трип преди два месеца, когато в групата беше и друга млада надежда - Ники Русев, също от Пловдив. Тогава и двамата се изкатериха на много високо ниво:"Los ultimos vampiros hippies" 8c.

Маршрутът е наистина надвесен с малки джобчета, които ми подхождат. Преди пасажа има почивка. По време на разучаването бях с дясната ръка на хватката на пасажа, но един ден преди да дойде времето да се прибираме вкъщи, пробвах оригиналната бета (с лява ръка) и го направих. В последния ден от нашиия трип още не знаех коя бета е по-добра. Опитът, преди да го изкатеря, бях толкова близко с оригиналната бета (с лявата ръка), но кракът ми плесна. Бях нервна, защото знаех, че имам само още един опит и... бум, разказа Алекс, цитирана от sportal.bg.

Да припомним, че Ивайло Радков - Фазата до този момент беше единственият българин, преминал маршрут с категория 9a:"Напред и нагоре" 9a, Карлуково - Проходна, 2.8.2015 г. и "El Nino" 9a, Дряново, на 11.6.2016 г. И двата маршрута нямат повторение.