Министър Денков: Тестовете на учениците може да се правят и от родителите

  • от PlovdivTime
  • 19:53, 01.11.2021

Тестовете срещу COVID-19 на учениците ще се правят или от учителите, или от родителите. Това съобщи пред журналисти образователният министър проф. Николай Денков. Изборът кой да изследва децата ще бъде направен едва след като стане ясно какви тестове ще бъдат закупени. Ако са по-сложни, преподавателите няма да имат възможност да тестват всички в класа и това ще бъде ангажимент на родителите. Самите те пък ще трябва да дадат писменото си съгласие за това.

„Всеки ден на родителите ще се дава един тест и на следващия ден ще го носят. Няма гаранция, че тестът е направен на съответното дете, че няма да има злоупотреби. Но зависи от родителите да бъдат съвестни. Ако родителите искат да вкарат децата в училище без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява”, категоричен е проф. Денков.

Той обясни също, че учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Ще се осъществи  т.нар. хибридно, паралелно обучение – част от децата да са в класната стая, друга част – вкъщи.

По отношение ваксинирането на учителите, той поясни, че интересът е много голям. Над 40% от преподавателите вече са ваксинирани – някои с една, почти всички с две дози. Увеличават се и ваксинираните деца над 12 години.