Местят учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника заради ремонт

  • от PlovdivTime
  • 16:02, 20.11.2023

Учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив ще провеждат учебните си часове в други училища на територията на града от началото на втория срок на тази учебна година. Преместването се налага заради предстоящия ремонт на сградата на гимназията, която получи финансиране от 6 млн. лв. по различни програми на Министерството на образованието и науката и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров" и средно училище "Св. Климент Охридски" ще са двете училища, които ще приемат 1092 ученици до края на ремонта, който се очаква да завърши до края на лятото следващата година. Двете училища са избрани като най-подходящи след разговори с родителите и учителите.

На работна среща между кмета на район "Централен" Георги Стаменов, началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова и директорите на учебните заведения бяха обсъдени и подробности по преместването. 16 паралелки 8. и 9. клас ще учат в средно училище "Св. Климент Охридски", а 26 паралелки 10., 11. и 12. клас в гимназията по механотехника.

Директорката на гимназията по електротехника Камелия Стоянова поясни, че с оглед безопасността на учениците се налага преместването им в други учебни заведения. Тя сподели, че общественият транспорт, с който пътуват деца от съседни населени места е основен проблем за училищата в Пловдив.

"В район "Централен" се намират най-голям брой училища в града. Текущите ремонти затрудняват допълнително достъпа до образователната инфраструктура в центъра. Поемам ангажимент да проведа необходимите разговори с областната администрация и колегите от общината за актуализиране на линиите от градския транспорт и съобразяването им с вътрешните премествания, които правим и в момента", заяви Стаменов и допълни, че ще съдейства на директора на СУ "Св. Климент Охридски", което попада е непосредствена близост до пробива на Централна гара, за допълнителни дейности необходими за обезпечаването и безопасността на учебния процес.

За училищата предстои да синхронизират с РУО-Пловдив графици за дежурства, продължителност на часовете и разпределяне на отговорностите за безпроблемни училищни занятия.

След приключване на ремонтите Професионалната гимназия по електротехника и електроника ще се превърне в център за високи постижения в професионалното образование и обучение. Паралелно с това ще бъде ремонтирана основната й сграда, където ще бъде подменена парната инсталация, ще има нова ел. инсталация, която се проектира в момента, саниране на сградата, подмяна на прозорците и боядисване. По програмата на МОН в училището ще бъде изграден и нов физкултурен салон.