Медицинският университет в Пловдив - лидер сред вузовете в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 13.11.2020

Няколко ВУЗ-а в Пловдив отново са отличници за най-добри в професионално направление - това показват данните от Рейтинговата система на университетите за 2020 година.

Медицинският университет бетонира титлата си си за трета поредна година е на първо място в направление "Медицина" в цялата страна. Сред останалите специалности предлагани от ВУЗ-а две са на второ място - „Фармация“ и „Обществено здраве“, а на трето се нареждат „Стоматология“ и „Здравни грижи“, а в челната тройка влизат медицинските университети в София и Варна.

Аграрният университет пък е лидер в две професионални направления  – “Растителна защита” и “Растениевъдство”. Второ място печели при „Животновъдство“ и четвърто място в “Туризъм”.

Без нито едно първо място пък е Пловдивският университет тази година, а резултатите му се влошават спрямо предходните. Все пак е в топ три по следните направления: второ място в  „Педагогика“, “Физически науки” и „Химически науки“, трето в  „Биологически науки“, „Математика“, „Психология“, „Право“, и „Социални дейности“.

Две първи места обаче имат УХТ и АМТИИ. Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" печели първенството е направление "Теория на изкустрово" и второ място в "Музикално и танцово изкуство", както и в педагогическото образование. Университетът по хранителни технологии взима първо място в условията на само още три конкурентата в направление „Хранителни технологии" и второ място в „Енергетика“.